#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diabetes mellitus − rizikový faktor TBC

22. 11. 2016

Diabetes mellitus byl identifikován jako rizikový faktor rozvoje tuberkulózy (TBC) a relapsu po její léčbě. Riziko infekce je srovnatelné s osobami nakaženými virem HIV.

Úvod

Diabetici jsou třikrát náchylnější k rozvoji tuberkulózy plic než osoby bez diabetu, což lze vysvětlit odchylkami v imunitní odpovědi. V době světové pandemie diabetu a situaci, kdy TBC postihuje celou třetinu světové populace, musejí být lékaři ve střehu. Nerozpoznaná TBC ohrožuje pacienta, ošetřující personál i ostatní pacienty, a navíc přispívá ke zhoršování globální situace. Radiologický nález může být při TBC u diabetiků atypický s postižením především středních a dolních laloků. Při léčbě pak může dělat problémy interakce rifampicinu s perorálními antidiabetiky a inzulinem.

Kazuistika

45letá Američanka, původem z Dominikánské republiky, s desetiletou anamnézou diabetu 2. typu, léčená metforminem, navštívila lékaře z důvodu suchého kašle trvajícího 3 měsíce. Byl přítomen hmotnostní úbytek (7 kg), noční pocení, občasná horečka a celková malátnost. Krev ve sputu pacientka negovala. Dva roky před vyšetřením cestovala do své vlasti, ale nebyla si vědoma toho, že by přišla do styku s infekční chorobou.

Fyzikální vyšetření ukázalo zhoršený nutriční stav, byly přítomny chrůpky v pravém středním plicním poli, ale jinak byl nález normální. Laboratorní vyšetření ukázala zvýšení LDH a sedimentace, zvýšené hsCRP a HbA1C. Zobrazovací vyšetření odhalilo dutinu v pravém středním plicním poli. Rozbor sputa pak potvrdil aktivní plicní tuberkulózu.

U této pacientky se tedy riziko spojené s diabetem kombinovalo s návštěvou endemické oblasti, před kterou by diabetici měli být varováni.

(pez)

Zdroj: Solá E., Rivera C., Mangual M. et al. Diabetes mellitus: an important risk factor for reactivation of tuberculosis. Endocrinol Diabetes Metab Case Rep 2016 Jul 29, pii: 16-0035, doi: 10.1530/EDM-16-0035 [Epub ahead of print]. 



Štítky
Diabetologie
Nejnovější kurzy
Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Ozvěny ADA 2021: Principy moderního managementu pacientů s diabetem

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#