#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Využití mirtazapinu v terapii anxiózně-depresivního syndromu u pacientky netolerující paroxetin pro galaktoreu

6. 2. 2017

Prezentovaná kazuistika popisuje případ ženy s anxiózně-depresivním syndromem, u které se po nasazení paroxetinu objevila hyperprolaktinémie a galaktorea. Záměna paroxetinu za mirtazapin vedla k vymizení těchto vedlejších účinků a také ke zlepšení psychického stavu pacientky.

Kazuistika

48letá postmenopauzální žena přichází k vyšetření pro pokleslou náladu, úzkostné prožitky, neklid a poruchu spánku trvající 1 rok. Pacientka má negativní rodinnou a osobní anamnézu z hlediska výskytu psychického onemocnění, není na chronické medikaci, abúzus návykových látek neguje. V osobní anamnéze se objevuje totální hysterektomie (pro myomatózní dělohu) rok před vyšetřením.

Hlavní stížností pacientky je smutek přítomný po většinu času a neschopnost cítit se dobře ve společnosti, prožívat radost během rodinných oslav či absence potěšení z aktivit, které jí v minulosti přinášely radost. Pocity úzkosti a neklidu se objevují bez reálného podkladu. Nemocná má snížený zájem o domácí práce a celkově se cítí podstatně méně výkonná již při vykonávání jednoduchých činností, kvůli čemuž se jim vyhýbá. Udává snížené sexuální libido, hmotnostní úbytek, pocity tíhy a bolesti celého těla. Spánek se jí zkrátil ze 6−8 hodin na 3−4 hodiny, hůře se jí usíná a v noci se často budí. Pacientka není na hormonální substituční terapii. 

Status psychicus při vyšetření: Pacientka vzhledu přiměřeného k věku, oděná adekvátně k jejímu socioekonomickému statutu, psychomotorické tempo snížené, oční kontakt redukován, myšlení koherentní, v kontaktu aspontánní, nálada depresivní, verbalizuje pocity bezmoci a beznaděje, bez sebevražedných tendencí nebo proklamací, abstraktní a úsudkové schopnosti intaktní. K posouzení deprese byla použita Hamiltonova škála deprese (HAMD = 13 bodů) a k posouzení úzkosti Hamiltonova škála úzkosti (HAMA = 16 bodů).

Pacientce byl nasazen paroxetin s prodlouženým účinkem v dávce 12,5 mg na noc a bylo doporučeno vyšetření hormonů štítné žlázy. Po 20denní léčbě byl hormonální profil v normě. Došlo ke zlepšení depresivní a úzkostní symptomatologie (HAMD = 10 bodů a HAMA = 11 bodů), ale nemocná si stěžovala na 6 dní trvající sekreci z prsou.

Laboratorní vyšetření odhalilo zvýšení sérové hladiny prolaktinu (41,31 μg/l). Toto vedlo k vysazení paroxetinu a nově byl pacientce nasazen mirtazapin (v úvodní dávce 7,5 mg na noc, po 7 dnech byla dávka navýšena na 15 mg na noc). Po 15 dnech se galaktorea zmírnila a za další dva týdny úplně vymizela. Hladina prolaktinu klesla na fyziologických 20,53 μg/l. Skóre HAMD a HAMA se zlepšilo na 8 bodů.

Diskuse a závěr

Antidepresiva skupiny SSRI mohou vyvolat hyperprolaktinémii, ale přesný mechanismus jejího vzniku není znám. Serotonin podmiňuje uvolňování prolaktinu v neurohypofýze přímo i nepřímo prostřednictvím stimulace postsynaptických serotoninových receptorů 5-HT1A, 5-HT2A a 5-HT2C. Mirtazapin má odlišný receptorový profil, jelikož blokuje presynaptické α2-adrenoreceptory a spíše blokuje než stimuluje postsynaptické receptory 5-HT2 a 5-HT3. Jeho podávání by tedy nemělo vést ke galaktoree. Mirtazapin tak může být variantou pro nemocné s úzkostně-depresivní problematikou, kteří pro galaktoreu netolerují SSRI.

(raj)

Zdroj: Singh M., Anwar Z., Sinha V. et al. Mirtazapine in paroxetine-induced hyper-prolactinemic galactorrhoea. Clin Psychopharmacol Neurosci 2015; 13 (2): 222−223, doi: 10.9758/cpn.2015.13.2.222.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Depresivní porucha a zánětlivé procesy
Autoři: MUDr. Juraj Tkáč

Deprese u dětí a adolescentů
Autoři: MUDr. Vlastimil Nesnídal

Depresivní porucha v gerontopsychiatrii
Autoři: doc. MUDr. Martina Zvěřová, Ph.D.

Diagnostika a léčba deprese pro ambulantní praxi
Autoři: MUDr. Jan Hubeňák, Ph.D

Kombinace antidepresiv
Autoři: Prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Deprese v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Radim Kubínek

Úzkostné poruchy
Autoři: MUDr. Miroslav Sekot

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#