#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Užití nízkých dávek mirtazapinu a quetiapinu k léčbě tranzientní nespavosti

10. 4. 2017

Níže prezentovaná studie nizozemských vědců zkoumala vliv mirtazapinu a quetiapinu na normální spánek a na spánek narušený akustickým stresem (hluk z dopravy) jakožto model pro tranzientní insomnii.

Úvod

Prevalence nespavosti v obecné populaci je vysoká. K jejímu řešení jsou nejprve využívány nefarmakologické metody (spánková hygiena, kognitivně behaviorální terapie). K lékům první volby patří hypnotika (benzodiazepiny, Z-hypnotika). Epidemiologické studie ukazují, že jsou z různých důvodů v klinické praxi k léčbě nespavosti často využívány i nízké dávky některých antidepresiv a antipsychotik (především mirtazapin a quetiapin).

Metodika a průběh studie

Data ze studií zabývajících se vlivem antidepresiv a antipsychotik na spánek a jejich vedlejšími účinky v průběhu dalšího dne (tzv. kocovina) jsou stále omezené. Předkládaná randomizovaná dvojitě zaslepená studie popisuje vliv 7,5 mg mirtazapinu a 50 mg quetiapinu na normální spánek a na spánek narušený akustickým stresem (hluk z dopravy).

Současně byl zkoumán vliv na pozornost a další kognitivní funkce v průběhu následujícího dne. Studie se zúčastnilo 19 zdravých mužů bez obtíží se spánkem, již podstoupili 3 testovací cykly. Každý cyklus sestával ze tří po sobě následujících nocí, kdy byl podáván mirtazapin, queitiapin nebo placebo. Spánek byl hodnocen pomocí polysomnografického záznamu a pomocí dotazníku LSEQ (Leeds Sleep Evaluation Questionnaire). Ospalost a kognitivní funkce v průběhu dne byly hodnoceny rovněž pomocí LSEQ, pomocí škály Karolinska Sleepiness Scale, testu záměny čísel a symbolů (Digit Symbol Substitution Task), testu vigilance a dalších.

Výsledky

V případě spánku rušeného akustickým stresem došlo při užití jak mirtazapinu, tak i quetiapinu k prodloužení celkové doby spánku o půl hodiny a redukci počtu probuzení o 35−40 % ve srovnání s placebem. Při užití quetiapinu došlo k prodloužení non-REM cyklu spánku (stadium N2). Mirtazepin prodloužil především hlubokou fázi spánku (stadium N3). Všichni vyšetřovaní jedinci udávali po užití obou léků snadnější usínání a zlepšení kvality spánku. Oba léky způsobily ospalost a sníženou pozornost během dne.

Závěr

Výsledky této studie podporují užití nízkých dávek mirtazepinu a quetiapinu pro léčbu nespavosti. Pro jejich běžné užívání je nutné doplnit další prospektivní studie k posouzení jejich dlouhodobých a vedlejších účinků. 

(gpl)

Zdroj: Karsten J., Hagenauw L. A., Kamphuis J., Lancel M. Low doses of mirtazapine or quetiapine for transient insomnia: a randomised, double-blind, cross-over, placebo-controlled trial. J Psychopharmacol 2017 Jan 1: 269881116681399, doi: 10.1177/0269881116681399 [Epub ahead of print].



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Depresivní porucha a zánětlivé procesy
Autoři: MUDr. Juraj Tkáč

Deprese u dětí a adolescentů
Autoři: MUDr. Vlastimil Nesnídal

Depresivní porucha v gerontopsychiatrii
Autoři: doc. MUDr. Martina Zvěřová, Ph.D.

Diagnostika a léčba deprese pro ambulantní praxi
Autoři: MUDr. Jan Hubeňák, Ph.D

Kombinace antidepresiv
Autoři: Prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Deprese v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Radim Kubínek

Úzkostné poruchy
Autoři: MUDr. Miroslav Sekot

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#