#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost escitalopramu v léčbě depresivní poruchy ve srovnání s placebem a citalopramem

30. 5. 2015

Účinnost escitalopramu v léčbě depresivní poruchy byla potvrzena řadou klinických studií. Výzkumy prokázaly vyšší účinnost v porovnání s placebem a shodnou či vyšší účinnost ve srovnání s ostatními preparáty ze skupiny SSRI.

Escitalopram vs. placebo

Během studie Wadeho a kolegů z roku 2002 užívali pacienti trpící depresivní poruchou escitalopram v dávce 10 mg/den, kontrolní skupina pak placebo. Po 8 týdnech terapie se hodnota Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale (MADRS) zlepšila o 16,3 bodu ve skupině léčených escitalopramem a o 13,6 bodu ve skupině kontrolní. Výsledky studie tak prokázaly vyšší účinnost escitalopramu v porovnání s placebem. K prokazatelnému zlepšení hodnot MADRS došlo u pacientů léčených účinnou látkou již během 2. týdne terapie, což potvrzuje rychlý nástup účinku escitalopramu. Procento osob, které dosáhly remise (MADRS méně než 12), bylo signifikantně vyšší ve skupině léčených escitalopramem.

Escitalopram vs. citalopram

Srovnáním účinnosti escitalopramu a citalopramu v léčbě depresivní poruchy se zabývala řada randomizovaných dvojitě zaslepených placebem kontrolovaných studií. Během studie Lalita a kolegů z roku 2004 dosáhla response rate na konci 2. týdne terapie 58 % u nemocných léčených escitalopramem (10 mg/den) oproti 49 % léčených citalopramem (20 mg/den), na konci 4. týdne byla response rate u jedinců užívajících escitalopram (10–20 mg/den) 90 %, u osob užívajících citalopram (20–40 mg/den) 86 %. Remission rate byla na konci 4. týdne 74 % v první skupině nemocných a 65 % ve skupině druhé.

Z dalších studií, které potvrdily obdobnou či vyšší účinnost escitalopramu v porovnání s citalopramem, lze zmínit například studii Burkeho a kolegů z roku 2002, Lepola a kolegů z roku 2003, Moorea a kolegů z roku 2005 či Yevtushenka a kolegů z roku 2007.

(veri)

Zdroj: Eiji Kirino. Escitalopram for the management of major depressive disorder: a review of its efficacy, safety, and patient akceptability. Patient Prefer Adherence. 2012; 6: 853–861.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Depresivní porucha a zánětlivé procesy
Autoři: MUDr. Juraj Tkáč

Deprese u dětí a adolescentů
Autoři: MUDr. Vlastimil Nesnídal

Depresivní porucha v gerontopsychiatrii
Autoři: doc. MUDr. Martina Zvěřová, Ph.D.

Diagnostika a léčba deprese pro ambulantní praxi
Autoři: MUDr. Jan Hubeňák, Ph.D

Kombinace antidepresiv
Autoři: Prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Deprese v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Radim Kubínek

Úzkostné poruchy
Autoři: MUDr. Miroslav Sekot

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#