#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dosavadní poznatky o léčbě chronické bolesti pomocí SSRI

6. 12. 2016

Nedávno publikovaná přehledová práce shrnuje aktuální důkazy o účinnosti antidepresiv ze skupiny SSRI v léčbě chronické bolesti u dospělých pacientů.

Úvod

Mnoho studií prokázalo vzájemnou souvislost mezi chronickou bolestí a emocionálními poruchami, jako jsou deprese a úzkostné stavy. Chronická bolest může vyvolat dlouhodobé emocionální poruchy, které zpětně zvyšují vnímavost vůči akutní i chronické bolesti.

Důležitou funkci při stimulaci nociceptorů a regulaci nálady hraje serotonin (5-hydroxytryptofan [5-HT]) a jeho receptory. U pacientů s chronickou bolestí byly zjištěny změny v tomto systému. Jako alternativní léčba chronické bolesti se proto v posledních letech doporučují selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI), běžně indikované k léčbě deprese a jiných psychických poruch. V porovnání s tricyklickými antidepresivy (TCA) se vyznačují lepší snášenlivostí a nižší četností nežádoucích účinků. Dánští autoři se proto rozhodli shrnout dosavadní důkazy o jejich účinnosti v léčbě chronické bolesti.

Metodika analýzy

Do analýzy zahrnuli 36 studií s celkovým počtem 1898 účastníků. Ti byli rozděleni podle druhu bolesti − jednalo se o fibromyalgii, somatoformní bolestivou poruchu, chronickou bolest zad, chronickou tenzní bolest hlavy, migrénu, chronickou bolest pánve, prostatodynii, nekardiální bolest na hrudi, bolestivou diabetickou neuropatii a polyneuropatii, centrální bolest po cévní mozkové příhodě a chronickou bolest pohybového aparátu. Pacientům byly podávány léky ze skupiny SSRI: zimelidin, escitalopram, fluvoxamin, sertralin, citalopram, paroxetin a fluoxetin.

Výsledky 

25 studií (tedy > 70 %) prokázalo statisticky významnou účinnost SSRI v léčbě chronických bolestivých stavů. Nejslibnějšími léky z této skupiny se zdají být fluoxetin, fluvoxamin a escitalopram. 6 studií došlo k protikladným a nejednoznačným výsledkům a 5 studií nezaznamenalo žádné významné účinky SSRI na chronickou bolest. Je však třeba zdůraznit, že tyto studie trvaly krátkou dobu (2–36 týdnů).

Závěr

Většina studií prokázala signifikantní účinek SSRI u různých stavů s chronickou bolestí. To je spolu s dobrou bezpečností a snášenlivostí SSRI důvodem, proč by měla být tato antidepresiva v léčbě chronické bolesti dále hodnocena. Zajímavé by bylo zjistit, zda je účinnost SSRI v léčbě chronické bolesti zprostředkována ovlivněním nálady. Pokud ano, k posouzení jejich účinnosti by byly nutné dlouhodobější studie. Budoucí studie by se měly zaměřit na určení vhodné dávky a délky léčby a na porovnání s TCA a SNRI (inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu).

(lkt)

Zdroj: Patetsos E., Horjales-Araujo E. Treating chronic pain with SSRIs: What do we know? Pain Res Manag 2016 Jul 3: 2020915, doi: 10.1155/2016/2020915.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Depresivní porucha a zánětlivé procesy
Autoři: MUDr. Juraj Tkáč

Deprese u dětí a adolescentů
Autoři: MUDr. Vlastimil Nesnídal

Depresivní porucha v gerontopsychiatrii
Autoři: doc. MUDr. Martina Zvěřová, Ph.D.

Diagnostika a léčba deprese pro ambulantní praxi
Autoři: MUDr. Jan Hubeňák, Ph.D

Kombinace antidepresiv
Autoři: Prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Deprese v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Radim Kubínek

Úzkostné poruchy
Autoři: MUDr. Miroslav Sekot

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#