#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Deprese je u starších nemocných nedostatečně diagnostikovaná

1. 6. 2015

Přestože se depresivní poruchy u starších jedinců vyskytují často a představují závažný problém, zůstávají nedostatečně diagnostikovány a léčeny. Příčinou může být mimo jiné atypický průběh deprese, který se u osob této věkové kategorie nezřídka objevuje.

Významnými rizikovými faktory pro rozvoj deprese jsou ve vyšším věku přítomná somatická onemocnění a omezení spojená s narušeným zdravím a přirozeným stárnutím jako takovým. Riziko vzniku deprese zvyšují vaskulární choroby zahrnující cévní mozkové příhody či infarkt myokardu a dále cévní změny související s diabetem mellitem. K depresi tak přispívají přímé změny v centrální nervové soustavě, ale také související psychosociální vlivy. Deprese je také často spojena s demencí, která představuje další rizikový faktor tohoto onemocnění.

Mezi často skloňované psychosociální vlivy, které hrají v rozvoji deprese u seniorů důležitou roli, patří ztráta životního partnera, omezený kontakt s rodinnými příslušníky, ztráta pocitu významnosti a osobní prestiže a snížení soběstačnosti. Jedinci, u kterých se již v minulosti depresivní či úzkostná porucha objevila, jsou v tomto ohledu zvýšeně rizikoví také do budoucna.

V diferenciální diagnostice deprese je u seniorů podobně jako u ostatních jedinců nutné zvažovat jiné onemocnění jako možnou příčinu přítomných obtíží (například hypotyreózu či organické postižení mozku) nebo vliv užívané medikace.

Vzhledem k úzkostem a somatickým steskům, které bývají u starších depresivních osob často v popředí (na rozdíl od pocitů smutku, které bývají vyjádřeny minimálně), se s takto postiženými jedinci nezřídka setkávají v první řadě praktičtí lékaři. Ti by měli být schopni odhalit příznaky deprese, byť v atypické formě, a zahájit vhodnou léčbu. Odeslání dotyčného k psychiatrovi je vhodné v následujících případech: diagnostické rozpaky, špatná odpověď na léčbu, psychotické symptomy, riziko sebepoškození či suicidia a významná psychiatrická komorbidita.

Deprese mohou být ve vyšším věku často zaměněny za somatické onemocnění. Příznaky, které depresi u seniorů provází, bývají bagatelizovány či považovány za normu. Adekvátní léčba této duševní poruchy však může významně zvýšit kvalitu seniorova života a podílet se na zlepšení pacientovy spolupráce v léčbě ostatních chorob.

(veri)

Zdroj: Allan C. E., Valkanova V., Ebmeier K. P.: Depression in older people is underdiagnosed. Practitioner. 2014 May; 258 (1771): 19–22, 2–3



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Depresivní porucha a zánětlivé procesy
Autoři: MUDr. Juraj Tkáč

Deprese u dětí a adolescentů
Autoři: MUDr. Vlastimil Nesnídal

Depresivní porucha v gerontopsychiatrii
Autoři: doc. MUDr. Martina Zvěřová, Ph.D.

Diagnostika a léčba deprese pro ambulantní praxi
Autoři: MUDr. Jan Hubeňák, Ph.D

Kombinace antidepresiv
Autoři: Prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Deprese v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Radim Kubínek

Úzkostné poruchy
Autoři: MUDr. Miroslav Sekot

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#