#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chybějící léčebná odpověď jako indikátor vhodnosti kombinace antidepresiv

3. 4. 2017

Neuropsychiatrický tým odborníků z Japonska a Itálie porovnával účinnost a toleranci antidepresiv mirtazapinu či SSRI (inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu) u pacientů s velkou depresivní poruchou. Cílem studie bylo zjistit, zda nedostatečná léčebná odpověď v týdnu 4 představuje klinický indikátor pro kombinaci těchto dvou antidepresiv v následné léčbě.

Metodika studie

Celkem 154 pacientů s velkou depresivní poruchou bylo v otevřené studii GUNDAM randomizováno do 2 skupin, z nichž jedna užívala v kroku I po dobu 4 týdnů mirtazapin a druhá antidepresivum ze skupiny SSRI. U nonrespondérů (pacientů, kteří neodpověděli na léčbu v kroku I) byla další 4 týdny v kroku II porovnávána tolerance a účinnost pokračující monoterapie mirtazapinem nebo SSRI (krok IIa) oproti kombinaci obou léčiv (krok IIb). Respondéři (pacienti, kteří odpověděli na léčbu v kroku I) pak v kroku II pokračovali v původní terapii.

Výsledky

V kroku I uvedené studie mirtazapin ve srovnání s antidepresivem typu SSRI přinesl signifikantně rychlejší zlepšení, což se projevilo vyšší hodnotou dosažených remisí v týdnu 2. U mirtazapinu byla zaznamenána častěji ospalost, u antidepresiv ze skupiny SSRI nauzea. Kolem 80 % respondérů z kroku I dosáhlo v týdnu 8 remise, zatímco 64 % nonrespondérů, kteří pokračovali v monoterapii, remise v týdnu 8 nedosáhlo.

Nicméně, jak ukázal krok IIA, kombinace mirtazapinu + SSRI je výhodnější než monoterapie SSRI antidepresivem. U pacientů, kteří užívali v kroku I SSRI, přinesla kombinace antidepresiv v kroku IIa významnější zlepšení na Hamiltonově škále deprese (HAM-D) než monoterapie SSRI, a to jak v týdnu 6 (p = 0,006), tak v týdnu 8 (p = 0,013).

Pokud nonrespondéři k SSRI obdrželi v kroku II do kombinace mirtazapin, škála remise se zvýšila o 5 % a skóre HAM-D se zlepšilo o 4 body. Pokud se však přidalo antidepresivum ze skupiny SSRI nemocným, kteří neodpovídali na mirtazapin, efekt tak výrazný nebyl.

Závěr

Přidání mirtazapinu k SSRI může vést ke zlepšení pacientů s velkou depresivní poruchou, kteří nedostatečně odpovídají na monoterapii SSRI. Nedostatečnou odpověď na antidepresiva ze skupiny SSRI ve 4. týdnu léčby lze zároveň považovat za indikátor vhodnosti kombinace SSRI a mirtazapinu v následné terapii.

(ask)  

Zdroj: Kato M., Takekita Y., Koshikawa Y. et al. Non response at week 4 as clinically useful indicator for antidepressant combination in major depressive disorder. A sequential RCT. J Psychiatr Res 2017; 89: 97–104, doi: 10.1016/j.jpsychires.2017.02.003.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Depresivní porucha a zánětlivé procesy
Autoři: MUDr. Juraj Tkáč

Deprese u dětí a adolescentů
Autoři: MUDr. Vlastimil Nesnídal

Depresivní porucha v gerontopsychiatrii
Autoři: doc. MUDr. Martina Zvěřová, Ph.D.

Diagnostika a léčba deprese pro ambulantní praxi
Autoři: MUDr. Jan Hubeňák, Ph.D

Kombinace antidepresiv
Autoři: Prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Deprese v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Radim Kubínek

Úzkostné poruchy
Autoři: MUDr. Miroslav Sekot

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#