#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antidepresiva a benzodiazepiny v léčbě úzkostných poruch

13. 7. 2016

Efekt benzodiazepinů i antidepresiv v léčbě úzkostných poruch je prokázán v mnoha placebem kontrolovaných studiích. V posledních letech se však od preskripce benzodiazepinů (BZD) začíná spíše ustupovat a používají se v omezenější míře než dříve. Offidani et al. ve své metaanalýze zkoumali, zda má tento odklon od BZD oporu i ve výzkumu.

Úzkostné poruchy tvoří největší podíl diagnóz v ordinacích psychiatrů. Jejich celoživotní prevalence je asi 29 %. Jedná se obvykle o chronické stavy s malou tendencí k remisi. Vzhledem k tomu, jaký vliv na život nemocných tyto poruchy mohou mít a kolik nemocných s daným problémem v populaci existuje, je otázka jejich efektivní léčby naprosto zásadní.

V placebem kontrolovaných studiích bylo prokázáno, že účinnou léčbou těchto poruch jsou jak léky ze skupiny BZD, tak i antidepresiva. Nicméně v poslední době se od preskripce BZD spíše ustupuje z důvodu rizika vzniku závislosti. Autoři článku přitom poukazují na fakt, že i užití antidepresiv s sebou nese rizika příznaků z vysazení a příznaků z dlouhodobého užívání. Především u mladších jedinců s úzkostnými poruchami se může vyskytnout např. mánie nebo hypomanie. Oproti benzodiazepinům ovšem mají tu výhodu, že méně ovlivňují kognitivní a psychomotorické funkce.

Právě z výše uvedených důvodů autoři prezentované analýzy zkoumali, zda mají být antidepresiva v léčbě úzkostných poruch opravdu léky první volby, jak naznačuje současný trend v preskripci. Podle jejich zjištění existuje pouze málo studií srovnávajících efektivitu a toleranci antidepresiv a benzodiazepinů v léčbě různých úzkostných poruch. Navíc se většina z nich zabývala tricyklickými antidepresivy, která se v indikaci úzkostných poruch užívají naprosto minoritně.

Závěr

Podle provedené metaanalýzy léky ze skupiny benzodiazepinů vykazovaly nižší počet přerušení léčby a méně nežádoucích účinků. Při léčbě panické úzkostné poruchy s agorafobií nebo bez ní byly účinnější při snižování počtu záchvatů než tricyklická antidepresiva. U nemocných trpících generalizovanou úzkostnou nebo panickou poruchou měly benzodiazepiny srovnatelný či lepší léčebný efekt a méně nežádoucích účinků než novější generace antidepresiv. Odklon od preskripce BZD tedy podle autorů nemá oporu ve výsledcích dostupných studií.

(ivh)

Zdroj: Offidani E., Guidi J., Tomba E., Fava G. A. Efficacy and tolerability of benzodiazepines versus antidepressants in anxiety disorders: a systematic review and meta-analysis. Psychother Psychosom 2013; 82 (6): 355−362; doi: 10.1159/000353198.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Depresivní porucha a zánětlivé procesy
Autoři: MUDr. Juraj Tkáč

Deprese u dětí a adolescentů
Autoři: MUDr. Vlastimil Nesnídal

Depresivní porucha v gerontopsychiatrii
Autoři: doc. MUDr. Martina Zvěřová, Ph.D.

Diagnostika a léčba deprese pro ambulantní praxi
Autoři: MUDr. Jan Hubeňák, Ph.D

Kombinace antidepresiv
Autoři: Prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Deprese v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Radim Kubínek

Úzkostné poruchy
Autoři: MUDr. Miroslav Sekot

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#