#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nejnovější doporučení EULAR k léčbě revmatoidní artritidy

7. 12. 2017

Na základě usnesení široké pracovní skupiny v rámci EULAR byla v roce 2016 aktualizována doporučení pro léčbu revmatoidní artritidy (RA).

Úvod

Rozhodnutí vycházelo ze spolupráce rozsáhlé mezinárodní pracovní skupiny European League Against Rheumatism (EULAR) a je založené na důkazech ze 3 systematických přehledů literatury. Navrhuje 4 zastřešující principy a 12 doporučení (ve srovnání s 3 principy a 14 doporučeními, které byly v doporučeních z roku 2013). V rámci aktualizace doporučení byla diskutována monoterapie, kombinovaná terapie, strategie léčby (princip treat-to-target) a kritéria dosažení trvalé klinické remise nebo nízké aktivity onemocnění. V úvahu byly vzaty i nákladové aspekty.

Diskutovaná farmaka

Doporučení se zabývají:

  • konvenčními syntetickými (cs) nemoc modifikujícími antirevmatiky (DMARDs) – methotrexátem, leflunomidem, sulfasalazinem;
  • glukokortikoidy;
  • biologickými (b) DMARDs – inhibitory TNF (adalimumab, certolizumab pegol, etanercept, golimumab, infliximab), dále abataceptem, rituximabem, tocilizumabem, clazakizumabem, sarilumabem, sirukumabem a biosimilárními (bs) DMARDs;
  • cílenými syntetickými (ts) DMARDs – inhibitory Janusových kináz (JAK; tofacitinib a baricitinib).

Doporučená strategie

Jako strategii první volby doporučuje pracovní skupina methotrexát (rychlá eskalace na 25 mg/týden) plus krátkodobě glukokortikoidy s cílem dosáhnout > 50% zlepšení za 3 měsíce a splnění terapeutických cílů do 6 měsíců. Pokud se toto nepodaří, je doporučena stratifikace.

Bez nepříznivých prognostických markerů se doporučuje změna za jiné csDMARD nebo přidání dalších csDMARDs ke stávající terapii (plus krátkodobě glukokortikoidy).

Při výskytu nepříznivých prognostických markerů (autoimunitní protilátky, vysoká aktivita onemocnění, časná eroze, selhání 2 csDMARDs) by mělo být k csDMARD přidáno jakékoliv bDMARD nebo inhibitory JAK. Jestliže tato strategie selže, doporučuje se použít další bDMARD nebo přejít na tsDMARD. Pokud je u pacienta trvale dosaženo remise, bDMARDs mohou být omezeny.

Závěr

Cílem těchto nových doporučení je dosáhnout co největší efektivity a co nejlepších výsledků léčby na základě současných vědeckých poznatků a možností dnešní farmakologie. Velkou roli v úspěšnosti léčby hraje vhodný výběr preparátu na základě diagnostických podkladů.

(norg)

Zdroj: Smolen J. S., Landewé R., Bijlsma J. et al. EULAR recommendations for the management of rheumatoid arthritis with synthetic and biological disease-modifying antirheumatic drugs: 2016 update. Ann Rheum Dis 2017 Jun; 76 (6): 960–977, doi: 10.1136/annrheumdis-2016-210715.



Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#