#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kouření zvyšuje prevalenci extraintestinálních manifestací u pacientů s IBD

16. 2. 2016

Kouření zasahuje do průběhu choroby u pacientů s ulcerózní kolitidou i Crohnovou chorobou. Na přelomu roku byla publikována průřezová studie, která se zabývala asociací mezi kouřením a extraintestinální manifestací idiopatických střevních zánětů (IBD).

IBD je třeba považovat za onemocnění systémová, nikoli jen trávicího traktu. Extraintestinální symptomy mohou postihnout v podstatě kterýkoli orgán a mohou mít značný dopad na pacientovo zdraví a kvalitu života.

Extraintestinální symptomy můžeme rozdělit do dvou skupin:

  1. extrainstestinální manifestace (EIM)
  2. extraintestinální komplikace

EIM nejčastěji postihují klouby (periferní i axiální artropatie), kůži (erythema nodosum, aftózní stomatitida aj.), hepatobiliární trakt (primární sklerozující cholangitida) a oko (episkleritida, uveitida). Extraintestinální komplikace jsou způsobeny zejména onemocněním samotným a zahrnují např. malabsorpci a z ní plynoucí nutriční deficience, osteoporózu, periferní neuropatie a ledvinové a žlučové kameny. Řadíme mezi ně i nežádoucí účinky léčiv.

Asociace mezi kouřením a EIM u IBD byla studována na kohortách pacientů studií COIN (která zkoumala náklady za zdravotní péči u IBD), Groningenské kohorty (která byla použita k výzkumu expozice cigaretovému kouři a průběhu IBD) a kohorty studie JOINT, jež byla zaměřena na kloubní a páteřní manifestace IBD.

Ze 3030, 797 a 225 pacientů v jednotlivých studiích činil podíl kuřáků 16 %, 24 % a 23,5 %. Chronické kožní a kloubní manifestace měly vyšší prevalenci u kuřáků než u nekuřáků (COIN: 39,1 vs. 29,8 %, p < 0,01; Groningenská kohorta: 41,7 vs. 30,0 %, p <0,01), a to jak u Crohnovy choroby, tak u ulcerózní kolitidy. V kohortě JOINT byla patrná vyšší prevalence kuřáctví u pacientů s kloubními manifestacemi (30,3 vs. 13,0 %, p < 0,01).

EIM mají podle všeho vyšší prevalenci u silných kuřáků než u slabých (56,0 vs. 37,1 %; p = 0,10). Po zahájení odvykání kouření  se prevalence EIM u IBD pacientů rychle vrací na úroveň pacientů, kteří nikdy nekouřili (COIN: za 1–2 roky; Groningenská kohorta: během 1 roku).

(pez)

Zdroje:
1. Severs M., van Erp S., van der Valk M. E. et al.; Dutch Initiative on Crohn and Colitis. Smoking is associated with extra-intestinal manifestations in inflammatory bowel disease. J Crohns Colitis 2015 Dec 30; pii: jjv238 [Epub ahead of print].
2. Vavricka S. R., Schoepfer A., Scharl M. et al. Extraintestinal manifestations of inflammatory bowel disease. Inflamm Bowel Dis 2015 Aug; 21(8): 1982–92; doi: 10.1097/MIB.0000000000000392.



Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#