#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Závažnost příznaků dolních močových cest u mužů není jediným faktorem, který ovlivňuje vyhledání lékařské péče

18. 2. 2015

I když je závažnost symptomů dolních močových cest (LUTS) významným parametrem, který vede muže k vyhledání lékařské pomoci, existují i další vlivy, včetně přibývajícího věku, které o vyhledání péče lékaře rozhodují.

Tyto informace ukázal již v roce 1993 průřezový populační průzkum provedený u mužů z okresu Olmsted v americké Minnesotě. Do průřezu byl náhodně vybrán populačně reprezentativní vzorek mužů ve věku 40–79 let. Muži již dříve vyplňovali validovaný dotazník týkající se četnosti LUTS, subjektivních obtíží, které přinášejí, sociodemografických údajů a využívání lékařské péče v průběhu posledního roku. Hlavním sledovaným parametrem v této analýze byla pozitivní odpověď na některou z 12 otázek věnovaných tomu, zda respondent v posledním roce navštívil lékaře speciálně z důvodu LUTS.

Výsledky ukázaly, že závažnost příznaků měřená na základě frekvence dle Americké urologické společnosti, skóre subjektivních obtíží nebo vlivu příznaků na každodenní aktivity je významným prediktorem vyhledání lékařské péče. Specificita ani senzitivita výsledků však nebyla ideální. Po úpravě na závažnost příznaků a sociodemografické charakteristiky vyhledávali lékařskou pomoc z důvodu LUTS 4,6krát častěji muži ve věkové kategorii 70–79 let než muži ve věku 40–49 let.

Z těchto výsledků vyplývá, že ačkoliv zvyšující se závažnost LUTS vede muže často k návštěvě u lékaře, vnímání významu těchto příznaků je individuální a vyhledání lékařské péče může být ovlivněno i dalšími faktory.

(zza)

Zdroj: Jacobsen S. J., Guess H. A., Panser L., et al. A population-based study of health care-seeking behavior for treatment of urinary symptoms. The Olmsted County Study of Urinary Symptoms and Health Status Among Men. Arch Fam Med. 1993 Jul; 2 (7): 729–35.



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#