#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vývoj závažnosti příznaků dolních močových cest u mužů je individuální

4. 3. 2015

Vývoj závažnosti příznaků dolních močových cest (LUTS) a subjektivních obtíží, které přinášejí, se u mužů značně liší. Zatímco průměrné subjektivní obtíže se v průběhu času příliš nemění, u jednotlivců jejich změny úzce korelují se změnami frekvence LUTS.

Od roku 1989 do roku 1996 byla u 2115 mužů ve věku 40–79 let dvakrát ročně sledována závažnost LUTS a z nich vyplývající subjektivní obtíže. Jednalo se o náhodný vzorek mužů z okresu Olmsted v USA. Muži samostatně vyplňovali dotazník s otázkami, které byly podobné jako v indexu příznaků Americké urologické společnosti.

Výsledky ukázaly změnu skóre příznaků za rok o 0,02 u mužů ve věku 40–49 let, ale o 0,43 ve věku 60–69 let. Průměrná změna subjektivních obtíží byla 0 (rozmezí −0,30 až +0,29) ve všech věkových skupinách. Korelace mezi změnou skóre příznaků a změnou skóre subjektivních obtíží dosáhla 0,55 (p < 0,001) a mezi věkovými skupinami se významně nelišila.

Autoři poukázali na rozdíly mezi muži v longitudinální změně závažnosti LUTS a subjektivních obtíží. I když změny závažnosti LUTS a subjektivních obtíží vykázaly korelaci, existují muži, u nichž není zhoršení příznaků provázeno zvýšením subjektivních obtíží. To ukazuje u mužů na pravděpodobnou s věkem se zvyšující adaptaci nebo smíření se s LUTS.

(zza)

Zdroj: Sarma A. V., Jacobsen S. J., Girman C. J., et al. Concomitantn Longitudinal Changes in Frequency of and Bother from Lower Urinary Tract Symptoms in Community Dwlling Men. Journal of Urology. 2002; 168: 1446–1452



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#