#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vysokotučná strava podporuje rozvoj hyperplazie a neoplazie bazálních buněk prostaty

27. 5. 2016

Američtí autoři ve své nedávné experimentální studii prokázali, že vysokotučná strava vede ke sterilnímu zánětu prostatické tkáně a následné proliferaci a diferenciaci bazálních buněk prostaty.

Bazální a luminální buňky prostaty tvoří za fyziologického stavu dvě nezávislé linie, jak ukazují studie provedené u dospělých myších samců. Při bakteriální prostatitidě dochází k diferenciaci bazálních buněk a jejich přeměně na buňky luminální. Bakteriální zánět prostaty je u člověka velmi vzácný stav, a proto se autoři zaměřili na otázku, zda může podobnou proliferaci vyvolat i zánět neinfekční etiologie.

Jako model použili myši K14-CreER a reportérovou linii myší exprimujících fluorescenční marker pro specifické označení bazálních buněk prostaty zeleným fluorescenčním proteinem. Myši byly krmené vysokotučnou stravou. Ukázalo se, že vysokotučná strava vede k infiltraci prostatické tkáně buňkami imunitního systému a k diferenciaci bazálních buněk na buňky luminální, což je provázeno zvýšenou proliferací těchto buněk. To svědčí také o společné regulaci proliferace a diferenciace těchto buněk.

Tyto výsledky dokazují, že diferenciaci bazálních buněk prostaty může vyvolat zánět prostatické tkáně různé etiologie. Vysokotučná strava také podporuje rozvoj a progresi intraepitelové neoplazie prostaty, jež vzniká z bazálních buněk se ztrátou tumor-supresorového genu PTEN. Vzhledem k tomu, že karcinomy prostaty vycházející z bazálních buněk bývají často agresivní, mohou tyto výsledky vysvětlovat rovněž souvislost mezi obezitou a agresivitou karcinomu prostaty.

(zza)

Zdroj: Kwon O. J., Zhang B., Zhang L. et al. High fat diet promotes prostatic basal-to-luminal differentiation and accelerates initiation of prostate epithelialhyperplasia originated from basal cells. Stem Cell Res 2016 Apr 13; 16 (3): 682–691.



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#