#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Studie MTOPS hodnotila vývoj benigní hyperplazie prostaty na základě opakovaných biopsií

24. 2. 2015

Alfa-blokátory a inhibitory 5α-reduktázy prokázaly účinnost při zmírnění příznaků benigní hyperplazie prostaty (BHP). Jsou používanými alternativami chirurgické léčby u těchto pacientů. Inhibitor 5α-reduktázy finasterid prokázal během 4leté léčby zmírnění příznaků BHP a snížení pravděpodobnosti vzniku akutní retence moči a nutnosti chirurgického zákroku.

Studie MTOPS (Medical Therapy of Prostatic Symptoms) byla přímým porovnáním alfa-blokátoru, terazosinu, a inhibitoru 5α-reduktáty finasteridu v prevenci a oddálení progrese BHP. Tato multicentrická randomizovaná placebem kontrolovaná studie s placebovým dvojníkem hodnotila dlouhodobou účinnost těchto přípravků v monoterapii a v kombinaci.

Ojedinělou součástí studie MTOPS bylo provedení biopsií prostaty u podskupiny náhodně vybraných pacientů. Dobrovolníci z této skupiny pacientů podstoupili biopsii v předem definovaných časových okamžicích. Biopticky získané vzorky slouží jako zdroj informací o přirozeném vývoji BHP na molekulární úrovni u pacientů se středně závažnými a závažnými příznaky, kteří jsou bez léčby, i u pacientů, kteří podstupují farmakoterapii.

(zza)

Zdroj: Bautista O. M., Kusek J. W., Nyberg L. M., et al. Study design of the Medical Therapy of Prostatic Symptoms (MTOPS) trial. Control Clin Trials. 2003 Apr (2): 224–243.



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#