#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinovaná léčba u LUTS – systematická metaanalýza

26. 11. 2015

Pro léčbu symptomů dolních močových cest (LUTS) bylo schváleno několik léčiv. Většina z nich byla originálně schválena pro léčbu v monoterapii. V literatuře se v různé míře evidence objevují zprávy o kombinaci léčiv, z nichž každé ovlivňuje jiný aspekt LUTS. Kvalitních klinických studií hodnotících kombinovanou terapii u LUTS bylo však zatím publikováno jen několik.

Systematické review publikované v časopisu European Urology analyzuje účinek i nežádoucí příhody spojené s kombinovanou terapií u LUTS. Metaanalýza zahrnovala studie nalezené v databázích PubMed či Cochrane, do výběru byly zahrnuty studie s hladinou důkazů ≥ 1b. V období mezi lednem 1988 a březnem 2012 bylo publikováno 49 článků.

Nejvíce dostupných dat se týkalo kombinace antagonistů α1-adrenoceptoru (α1-blokátorů) a inhibitorů 5α-reduktázy (5-ARI). Tato léčebná kombinace se zdá být účinnější u pacientů, jejichž objem prostaty je mezi 30 a 40 ml, a pokud je léčba podávaná po dobu delší než 1 rok. Jestliže je terapie kratší než 1 rok, pak se zdají být stejně efektivní α1-blokátory v monoterapii. U kombinované terapie α1-blokátor/5-ARI byl zaznamenán nepatrně vyšší podíl nežádoucích účinků.

Kombinace α1-blokátorů a antagonistů muskarinových receptorů byla častější jako rozšířená terapie u pacientů již dříve léčených α1-blokátory v monoterapii. Z metaanalýzy vyplynulo, že tato terapeutická kombinace je léčbou druhé linie u pacientů, u nichž monoterapie nevedla k dostatečné úlevě od symptomů. Kombinace se zdá být bezpečná u mužů s postmikčním reziduem menším než 200 ml. Nicméně v době metaanalýzy nebyly publikovány studie zabývající se účinností a bezpečností léčby, pokud její délka překročila 4 měsíce. Kombinace α1-blokátorů a inhibitorů fosfodiesterázy typu 5 byla v době metaanalýzy hodnocena jako nová terapeutická modalita, zatím pouze s předběžnými výsledky.

Z metaanalýzy vyplývá, že kombinovaná léčba α1-blokátory/5-ARI je vhodná pro pacienty, jejichž objem prostaty je mezi 30 a 40 ml, pokud je léčba zamýšlena jako dlouhodobější (nejméně 1 rok). Přidání antagonistů antimuskarinových receptorů k α1-blokátorům je možností u pacientů, jejichž postmikční reziduum je < 200 ml.

(eza)

Zdroj: Fülhase C. et al. Systematic review of combination drug therapy for non-neurogenic male lower urinary tract symptoms. Eur Urol 2013 Aug; 64 (2): 228–243; doi: 10.1016/j.eururo.2013.01.018.



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#