#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinace alfa-blokátoru a inhibitoru 5-alfa reduktázy je vhodnou léčbou pro pacienty s LUTS souvisejícími se zvětšenou prostatou

27. 8. 2015

Benigní prostatická hyperplazie (BPH) přispívá ke vzniku komplexu symptomů dolních cest močových (LUTS), které zhoršují kvalitu života nemocného. Vedle aktivního sledování existuje ještě možnost intervenční a farmakologické terapie, kterou lze zpomalit progresi onemocnění. Ve kterých případech je doporučována takzvaná kombinovaná léčba?

Kombinace alfa-blokátoru a 5-alfa reduktázy (tzv. kombinovaná terapie) se využívá u pacientů s LUTS souvisejícími se zvětšenou prostatou prokázanou na základě měření objemu žlázy, měření prostatického specifického antigenu (PSA) jako indikátoru objemu prostaty nebo pomocí digitálního rektálního vyšetření (DRE). Vedle úlevy od přítomných obtíží má léčba také příznivý vliv na zpomalení progrese onemocnění.

Studie MTOPS 

Studie MTOPS (Medical Therapy of Prostate Symptoms) na rozdíl od dřívějších kratších studií prokázala, že kombinovaná terapie dosahuje u mužů s prostatou většího objemu v dlouhodobém horizontu lepších výsledků, co se týče úlevy od obtíží i prevence progrese, než podávání samotných alfa-blokátorů či inhibitorů 5-alfa reduktázy.

Studie CombAT

Studie CombAT, zabývající se rovněž kombinovanou farmakologickou léčbou, ukázala po dvou letech svého průběhu následující výsledky: kombinace tamsulosinu a dutasteridu u pacientů s objemem prostaty > 30 ml a hladinou PSA > 1,5 ng/ml vedla k významnějšímu zmírnění příznaků ve srovnání s podáváním samotného dutasteridu (od 3. měsíce léčby) a samotného tamsulosinu (od 9. měsíce léčby). Po 6 měsících terapie bylo zaznamenáno rovněž významné zvýšení maximální rychlosti průtoku moči oproti výchozímu stavu a v porovnání s monoterapií uvedenými preparáty.

(veri)

Zdroj: MCVARY K. T. Guidelines AUA pro řešení benigní hyperplazie prostaty (BPH). American Urological Association Education and Research, Inc., 2010



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#