#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení dodržování guidelines AUA ve zdravotní péči o pacienty s BHP na Northwestern Medical Faculty v městě Linthicum, Maryland

8. 8. 2015

Na urologické klinice Northwestern Medical Faculty ve městě Linthicum (Maryland, USA) probíhalo v období mezi 1. 1. 2008 a 31. 12. 2012 hodnocení amerických urologů týkající se dodržování guidelines AUA (American Urology Association) o pacienty s benigní hyperplazií prostaty (BHP) vykazující symptomy dolních močových cest (LUTS symptomy).

Na urologické klinice Northwestern Medical Faculty ve městě Linthicum (Maryland, USA) probíhalo v období mezi 1. 1. 2008 a 31. 12. 2012 hodnocení amerických urologů týkající se dodržování guidelines AUA (American Urology Association) o pacienty s benigní hyperplazií prostaty (BHP) vykazující symptomy dolních močových cest (LUTS symptomy). Tým dvanácti urologů zajímalo, do jaké míry se při vyšetření pacienta dodržují pokyny AUA.

Jednalo se retrospektivní analýzu získaných dat z návštěv pacientů s BHP ve věku 45 let a více u lékaře. Celkově bylo hodnoceno dodržování 16 pokynů z guidelines AUA. V závorkách je uvedeno, u jakého podílu pacientů se vyšetření provádělo:

Závazná doporučení:

  1. mikční symptomy dolních cest močových (90,3 %)
  2. dotazník IPSS (53,0 %)
  3. zhodnocení sexuálních funkcí (66,2 %)
  4. provedení klinického (fyzikálního) vyšetření – obecně (92,8 %)
  5. suprapubická palpace (83,2 %)
  6. vyšetření per rectum (86,9 %)
  7. neurologické vyšetření perineální krajiny a dolních končetin (90,3 %)
  8. analýza moči (83,4 %)
  9. stanovení hladiny PSA (specifický antigen prostaty) v krvi (90,8 %)

    Pouze doporučená vyšetření:
  10. množství reziduální moči v měchýři (68,1 %)
  11. měření rychlosti průtoku moči (4,6 %)

    Ovykle neprováděná vyšetření:
  12. měření hladiny kreatininu v séru (10,2 %)
  13. cytologické vyšetření moči (1,9 %)
  14. urodynamické vyšetření (5,4 %)
  15. abdominální ultrasonografie (3,0 %)
  16. cystoskopie (6,4 %)

Hodnotící urologové byli členové AUA. Klinická data byla získána z lékařských záznamů vytvořených při pravidelných návštěvách. Data byla použita k ověření dodržování doporučení guidelines AUA v praxi. Výzkumníci manuálně prověřili 1 % získaných dat, aby se ujistili o validitě elektronicky uložených zdravotních záznamů. Shoda elektronických záznamů při kontrole s ručně vyhledanými záznamy byla průměrně 96,7 %. Do analýzy bylo zařazeno 3494 klinických záznamů. Adherence lékařů se u jednotlivých pokynů (devět závazných pokynů z guidelines AUA) pohybovala mezi 53 % a 92,8 %. U pěti z pokynů, které nebyly součástí rutinního vyšetření, byla míra adherence ze strany lékařů 10,2 % nebo i méně.

Tento projekt představuje velmi robustní analýzu toho, zda lékaři dodržují doporučení AUA ohledně vyšetření pacientů s BHP/LUTS. Se znalostí adherence lékařů je možno v dalších studiích ověřit, zda kontroly dodržování pokynů AUA mohou dále zlepšit zdravotní stav pacientů.

(tda)

Zdroje:

1. Auffenberg G. B. et al. An observational analysis of provider adherence to AUA guidelines on the management of benign prostatic hyperplasia. J Urol. 2014; 192 (5): 1483–8;

2. Hyperplasia; Findings from G.B. Auffenberg et al Update Understanding of Hyperplasia (An Observational Analysis of Provider Adherence to AUA Guidelines on the Management of Benign Prostatic Hyperplasia). Telemedicine Week [Internet]. 2014 [cited 2015 Jul 22].

 



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#