#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doxazosin, finasterid a jejich kombinace snižují riziko progrese benigní hyperplazie prostaty

1. 3. 2015

Dlouhodobá kombinovaná léčba benigní hyperplazie prostaty (BHP) doxazosinem a finasteridem významně snižuje riziko klinické progrese onemocnění a zmírňuje příznaky BHP více než léčba každým z přípravků v monoterapii.

Dlouhodobá kombinovaná léčba benigní hyperplazie prostaty (BHP) doxazosinem a finasteridem významně snižuje riziko klinické progrese onemocnění a zmírňuje příznaky BHP více než léčba každým z přípravků v monoterapii. Kombinovaná léčba a podávání finasteridu rovněž dlouhodobě snižují riziko akutní retence moči a nutného chirurgického zákroku.

Tyto výsledky jsou známy již od roku 2003, kdy byly publikovány v New England Journal of Medicine. Přinesla je dvojitě zaslepená placebem kontrolovaná studie zahrnující 3047 mužů s BHP, kteří byli sledováni průměrně 4,5 roku. Hodnotila riziko celkové klinické progrese BHP definované jako zvýšení skóre příznaků dle Americké urologické společnosti (AUA) alespoň o 4 body oproti vstupní hodnotě, výskyt akutní retence moči, močové inkontinence, renální insuficience nebo opakované infekce močových cest při léčbě samotným doxazosinem, samotným finasteridem a kombinací obou přípravků v porovnání s placebem.

Oba přípravky zajistily významné snížení rizika progrese BHP: doxazosin o 39 % (p < 0,001) a finasterid o 34 % (p = 0,002). Významného snížení rizika bylo dosaženo i u kombinované léčby (o 66 % v porovnání s placebem, p < 0,001) a toto snížení bylo významně větší než u monoterapie každým z přípravků (obě p < 0,001). Monoterapie každým z přípravků i kombinovaná léčba vedly rovněž k významnému zmírnění skóre příznaků, přičemž kombinovaná léčba byla významně účinnější než doxazosin a finasterid v monoterapii. Významného snížení rizika akutní retence moči bylo dosaženo u kombinované terapie (p < 0,001) a u finasteridu (p < 0,001), nikoli u doxazosinu.

Studie prokázala dlouhodobý přínos finasteridu a jeho kombinace s doxazosinem u mužů s BHP z hlediska prevence akutní retence moči a přínos doxazosinu, finasteridu a především jejich kombinace v prevenci progrese BHP.

(zza)
Zdroj: McConnell J. D., Roehrborn C. G., Bautista O. M., et al. The Long-Term Effcet of Doxazosin, Finasteride and Combination Therapy on the Cinical Progression of benign prostatic Hyperplasia. N Engl J Med 2003; 349 (25): 2387–2398.

 



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#