#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dlouhodobá perorální léčba LUTS u starších pacientů

2. 12. 2015

Léčivé přípravky určené pro terapii symptomů dolních močových cest (LUTS) patří mezi nejčastěji předepisovaná léčiva v geriatrii, a to u mužů i žen. Přestože existuje několik různých skupin těchto léčiv, v publikované literatuře dosud chybělo vzájemné srovnání účinnosti a vhodnosti této léčby u starších pacientů.

Léčivé přípravky určené pro terapii symptomů dolních močových cest (LUTS) patří mezi nejčastěji předepisovaná léčiva v geriatrii, a to u mužů i žen. Přestože existuje několik různých skupin těchto léčiv, v publikované literatuře dosud chybělo vzájemné srovnání účinnosti a vhodnosti této léčby u starších pacientů.

Do kategorie léčiv indikovaných pro terapii LUTS spadají α-blokátory (α1-sympatolytika), parasympatolytika, inhibitory 5α-reduktázy, inhibitory fosfodiesterázy 5 (PDE5) a agonisté β3-adrenergních receptorů. Autoři systematického přehledového článku zvolili pro porovnání účinnosti, bezpečnosti a tolerability léčivých přípravků u pacientů starších 65 let klasifikaci Fit fOR The Aged (FORTA). Mezinárodní skupina expertů pak nejčastěji předepisovaná léčiva v léčbě LUTS hodnotila pomocí metody Delphi.

Z celkového počtu 896 citací u 16 léčiv pro léčbu LUTS splňovala kritéria pouze data z 25 klinických hodnocení. Vyloučené studie se netýkaly geriatrické populace a léčby LUTS. Pouze 3 léčivé látky byly vyhodnoceny jakožto prospěšné: dutasterid, fesoterodin a finasterid. Žádné léčivo nebylo klasifikováno jako nepostradatelné, většina naopak spadala do kategorie diskutabilní účinnosti – např. darifenacin, mirabegron, oxybutynin s prodlouženým uvolňováním, silodosin, solifenacin, tadalafil, tolterodin a trospium. Léčiva, kterým by se v terapii LUTS u populace nad 65 let bylo vhodné vyhnout, byla následující: alfuzosin, doxazosin, oxybutynin s okamžitým uvolňováním, propiverin a terazosin.

Výsledky systematické rešerše a mezinárodního konsenzu panelu expertů přináší rozdělení léčivých látek na základě účinnosti, vhodnosti a bezpečnosti specificky u pacientů s LUTS nad 65 let, mužů i žen. Za prospěšná a bezpečná léčiva pro dlouhodobou perorální terapii u geriatrické populace s LUTS lze považovat dutasterid, fesoterodin a finasterid. Na druhé straně je u této skupiny křehkých pacientů vhodné dbát zvýšené opatrnosti nebo se úplně vyvarovat léčiv ze skupiny α-blokátorů a některých parasympatolytik.

(thom)

Zdroj: Oelke M., Becher K., Castro-Diaz D. et al. Appropriateness of oral drugs for long-term treatment of lower urinary tract symptoms in older persons: results of a systematic literature review and international consensus validation process (LUTS-FORTA 2014). Age Ageing 2015 Sep; 44 (5): 745–755, doi: 10.1093/ageing/afv077.



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#