#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Benigní hyperplazie prostaty u 68letého pacienta − kazuistika

23. 11. 2016

Benigní hyperplazie prostaty (BHP) má obstrukční i iritační symptomy a právě iritační příznaky jako nykturie či polakisurie většinou přinutí pacienty vyhledat lékařskou pomoc. To dokládá i kazuistika prezentovaná americkým urologem působícím v nemocničním zařízení na Floridě.

Anamnéza

Pacient ve věku 68 let se dostavil k lékaři kvůli problémům s močením. Udával tyto obtíže:

  • nykturie (3× za noc),
  • slabý proud moči,
  • pocit neúplného vyprázdnění,
  • obtížné zahájení močení,
  • mírná erektilní dysfunkce.

Další vstupní informace:

  • osobní anamnéza: nevýznamná, mírná nadváha,
  • IPSS (Mezinárodní skóre prostatických symptomů): 18 – považováno za středně těžkou formu BHP.

Diagnostika

Pacient absolvoval fyzikální vyšetření břicha – bez patologického nálezu. Prostata byla pohmatem hodnocena jako symetrická a nebolestivá. Velikost prostaty 30–35 g (odhad na základě zkušeností lékaře s porovnáváním velikosti prostaty určené pohmatem a ultrazvukovým vyšetřením). Lékař prezentující tuto kazuistiku v obecné rovině podotýká, že velikost prostaty nekoreluje se závažností symptomů. Dále zhodnotil obtíže na základě popisu pacienta a zaznamenal hodnotu prostatického specifického antigenu (PSA) 1,2 ng/ml. Vyšetření moči neprokázalo hematurii. Stanovení hodnoty PSA by mělo být součástí diagnostiky každého pacienta s BHP, jelikož bylo prokázáno, že hodnoty korelují s velikostí prostaty a s rizikem progrese onemocnění. Hodnota PSA 1,4 ng/ml a vyšší koreluje s velikostí prostaty přibližně 40 g a více.

Terapie

Na základě anamnézy, symptomů, výsledků vyšetření a diferenciální diagnostiky byla zahájena léčba alfa-blokátory. Podle doporučení Americké urologické asociace (AUA) jsou alfa-blokátory považovány za efektivní v terapii BHP bez ohledu na velikost prostaty. Působí na hladké svalstvo a mají rychlejší nástup účinku než inhibitory 5α-reduktázy. Příkladem rychlého nástupu účinků alfa-blokátorů je tamsulosin, který má příznivý vliv na průtok moči již po první dávce a po 3 dnech terapie značně zlepšuje také IPSS. Alfa-blokátory vylepšují IPSS o 30–45 % a průtok moči o 15–30 % oproti výchozímu stavu před terapií. Inhibitory 5α-reduktázy (dutasterid, finasterid), které ovlivňují velikost prostaty, jsou podle směrnice AUA vhodnější pro pacienty s prostatou > 40 g. Mají své místo i v kombinované léčbě. Autor této kazuistiky podotýká, že zařazením inhibitorů 5α-reduktázy do kombinované terapie se snižuje riziko nutnosti operačního řešení BHP o 50 %.

Výsledky

Pacient hodnotí terapii alfa-blokátory jako úspěšnou. Hodnota skóre IPSS, jež určuje stupeň závažnosti BHP a nehodnotí kvalitu života či stupeň omezení pacienta, poklesla z 18 na 9. Přestože některé studie dokládají, že léčba BHP může příznivě ovlivnit i erektilní dysfunkci, u sledovaného pacienta terapie alfa-blokátory tento efekt neměla. Lékař proto doporučuje blokátory fosfodiesterázy typu 5 (PDE-5). Jejich užívání zároveň s alfa-blokátory se nevylučuje, ale vyžaduje obezřetnost při načasování jednotlivých dávek – doporučený rozestup je kvůli minimalizaci rizika hypertenze 4 hodiny.

(pak)

Zdroj: Payne R. E., Brooks S. K. Improving outcomes in BPH: a review of intervention strategies in the primary care setting. Case study in BPH. Medscape 2006 Nov 8. Dostupné na: www.medscape.org/viewarticle/541739_3



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#