#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Benigní hyperplazie prostaty je progresivní onemocnění

1. 2. 2015

Publikované údaje týkající se důsledků a komplikací benigní hyperplazie prostaty (BHP) ukazují, že jde o progresivní onemocnění. Zvýšené riziko progrese lze určit na základě věku, hladiny prostatického specifického antigenu (PSA) a objemu prostaty. Tyto pacienty je třeba identifikovat a zahájit u nich preventivní léčbu.

Mezinárodní panel odborníků provedl v roce 2003 průzkum literatury s cílem zhodnotit, zda existující důkazy podporují progresivní charakter BHP, a určit rizikové faktory progrese. V databázích Medline, EMBASE a Cochrane autoři vyhledali studie případů a kontrol a kohortové nebo kontrolované klinické studie trvající nejméně 12 měsíců s kontrolní skupinou s placebem nebo bez léčby věnované uvedené problematice.

Odborníci se shodli na tom, že progrese BHP zahrnuje:

  • zhoršení příznaků dolních močových cest (LUTS) nebo kvality života specifické pro chorobu,
  • snížení rychlosti močového proudu,
  • zvětšení objemu prostaty,
  • akutní retenci moči (AUR) nebo nutnou operaci z důvodu LUTS nebo AUR,
  • vzácně poškození ledvin nebo dysfunkci močového měchýře.

Všech 10 vyhledaných studií podporovalo koncepci BHP jako progresivního onemocnění, přičemž nejsilnější důkazy pocházejí z komunitní studie Olmsted County a ze studie PLESS (Proscar Long-term Efficacy and Safety Study). Kromě věku, hladiny PSA a objemu prostaty byly dalšími, i když méně významnými rizikovými faktory progrese BHP závažnost LUTS a zpomalení močového proudu.

Tyto výsledky poukazují na možnost identifikace pacientů s BHP, kteří mají zvýšené riziko progrese onemocnění a u nichž je vhodné zahájit preventivní léčbu.

(zza)

Zdroj:  Emberton M., Andriole G. L., de la Rosette J., et al. Benign Prostatic Hyperplasia: a Progressive Disease of Aging Men. Urology 2003; 61: 267–273.



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#