#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Adherence k farmakologické léčbě benigní hyperplazie prostaty je nízká

15. 5. 2015

Zjištěná nedostatečná adherence k farmakoterapii benigní hyperplazie prostaty (BHP) může ovlivňovat klinické výsledky. Nedávno publikovaná studie ukázala, že dlouhodobá léčba inhibitory 5α-reduktázy (5ARi) a jejich kombinace s α-blokátory snižují riziko hospitalizace a operace z důvodu BHP.

Jednalo se o populační kohortovou studii, která použila údaje z administrativní databáze preskripcí a údaje o propuštění pacientů z nemocnice. Zahrnovala 1,5 milionu mužů starších 40 let léčených α-blokátory nebo 5ARi nebo jejich kombinací. Sledována byla roční a dlouhodobá adherence k léčbě, hospitalizace z důvodu BHP a operace BHP.

U mužů, kteří užívali léčbu alespoň 6 měsíců, byla roční adherence k léčbě 29 %. V prvních 2 letech vysazovali léčbu častěji pacienti s kombinovanou léčbou než s monoterapií. Celkový podíl pacientů hospitalizovaných z důvodu BHP byl 9,04/1000 pacientoroků a operaci BHP podstoupilo 12,6/1000 pacientoroků. Nižší riziko hospitalizací bylo zjištěno u pacientů léčených 5ARi v porovnání s α-blokátory (p < 0,0001). Užívání kombinované léčby bylo spojeno s nižším rizikem hospitalizace z důvodu operace BHP než u monoterapie α-blokátorem (poměr rizik [HR] = 0,94, p < 0,0001). Ve všech terapeutických skupinách bylo nezávislým rizikovým faktorem hospitalizace pro BHP i operace BHP vysazení farmakoterapie (HR = 1,65, resp. HR = 2,80, p < 0,0001).

Autoři studie došli k závěru, že adherence k farmakoterapii BHP je nízká a vzhledem k tomu, že významně ovlivňuje klinické výsledky, jsou potřebné nové strategie na podporu jejího zvýšení.

(zza)

Zdroj: Cindolo L., Pirozzi L., Fanizza C., et al. Drug Adherence and Clinical Outcomes for Patients Under Pharmacological Therapy for Lower Urinary Tract Symptoms Related to Benign Prostatic Hyperplasia: Population-based Cohort Study. Eur Urol. 2014 Nov 20. [Epub ahead of print]

 



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#