#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Průběh a rizikové faktory atopické dermatitidy u dětí

23. 10. 2015

Atopická dermatitida je nejčastější chronické zánětlivé kožní onemocnění v dětství. Vyskytuje se u 8–30 % dětí a u více než poloviny z nich se později vyvine asthma bronchiale. Longitudinální studie prokazují, že atopická dermatitida je obvykle prvním krokem v rozvoji atopií. Obvykle se vyvíjí během prvního roku života a má chronický relaxující průběh.

Atopická dermatitida je nejčastější chronické zánětlivé kožní onemocnění v dětství. Vyskytuje se u 8–30 % dětí a u více než poloviny z nich se později vyvine asthma bronchiale.

Longitudinální studie prokazují, že atopická dermatitida je obvykle prvním krokem v rozvoji atopií. Obvykle se vyvíjí během prvního roku života a má chronický relaxující průběh. Zhruba u 45 % dětí se první symptomy objeví do 6 měsíců věku, u 60 % do 1 roku a u 85 % do 5 let věku. U asi 40 % dětí, které měly atopickou dermatitidu v raném věku, symptomy později vymizí a asi u 60 % z nich vymizí do dospělosti.

V dětství jsou chlapci postiženi častěji než dívky, ale v adolescenci se tento poměr obrací. Mezi rizikové faktory patří rodinná anamnéza atopie, typ kojenecké stravy, socioekonomický status, expozice venkovním a vnitřním alergenům a kouření. Incidence, rekurence a perzistence v nepřítomnosti rizikových faktorů je 0,14 %, 9 % a 28,3 %, zatímco pokud je přítomný některý z rizikových faktorů, stoupá na 21 %, 82 % a 87,6 %. Děti s atopickou dermatitidou, které byly v raném věku senzitizovány běžnými environmentálními alergeny, mají ve věku 2 a 4 let větší riziko progrese do respirační alergie nežli děti, které senzitizovány nebyly.

Přítomnost mutací v genu pro filagrin zvyšuje u dětí s atopickou dermatitidou riziko bronchiálního astmatu. Filagrin je protein, který facilituje terminální diferenciaci epidermálních buněk a tvorbu zevní kožní bariéry. Mezi pacienty s atopickou dermatitidou jich 25–50 % má přítomnou některou z více než 40 zatím popsaných mutací v tomto genu. 

Vitamin D je esenciální pro normální proliferaci, diferenciaci a funkci keratinocytů. Pacienti s atopickou dermatitidou mají nízké sérové hladiny vitaminu D, které korelují s nízkými hladinami cathelicidinu, antimikrobiálního peptidu, který je aktivovaný kožním zánětem, infekcí a UV ozářením.

Dalším rizikovým faktorem atopické dermatitidy je obezita, která se objevila před 5. rokem života a trvala více než 5 let.

Atopická dermatitida sice asi u poloviny dětí později v životě vymizí, bývá ale prvním atopickým projevem. Je proto žádoucí snažit se ovlivnit její perzistenci a tím současně rozvoj dalších doprovodných atopických projevů.

(jvrb)

Zdroj: Pyun B. Y. Natural history and risk factor of atopic dermatitis in children. Allergy Asthma Immunol Res 2015 Mar; 7 (2): 101–105.
Dostupné na: http://e-aair.org/DOIx.php?id=10.4168/aair.2015.7.2.101

 



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#