#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prehydratace je účinnou metodou pro rychlé zvládnutí těžce léčitelné atopické dermatitidy

15. 9. 2015

Důsledná edukace pacientů a jejich příbuzných v péči o pokožku je jedním ze základních kamenů léčby atopické dermatitidy. Aktuální doporučené postupy zahrnují používání jemných mýdel a pravidelnou aplikaci zvláčňujících krémů. Překvapivě ale neexistují žádná data, na kterých by mohla být založena doporučení pro samotné koupání. Některé zdroje doporučují koupel každý den, jiné, zvláště pediatricky zaměřené, se omezují na koupání jednou až dvakrát týdně.

Koupání má na stav pokožky s atopickou dermatitidou významný vliv. Na jedné straně dlouhodobý nebo opakovaný kontakt s vodou ničí kožní bariéru, čímž se onemocnění zhoršuje, na druhou stranu má ale hydratace strata cornea pozitivní vliv na vstřebávání lokálních kortikosteroidů. V praxi se proto využívá 15–20 minut trvající lázeň s následným podáním zmiňovaných lokálních farmak. Tento postup dokáže nastartovat zlepšení stavu i u těch nejzávažnějších případů atopické dermatitidy, a to už během prvních návštěv u lékaře. Pacientům je doporučeno aplikovat léky do 3 minut od koupele po lehkém osušení pokožky ručníkem. Dvě dosud provedené studie prokázaly, že tento postup je vhodný pro řadu dalších dermatitid. Zatím ale chyběla samostatná práce, která by zkoumala účinek právě na pacienty s atopickou dermatitidou.

Na dermatologické klinice univerzity v Oregonu proto byla provedena retrospektivní studie, která zkoumala zdravotnické záznamy pacientů s atopickou dermatitidou s první návštěvou v období od 1. ledna 2007 do 31. prosince 2011. Pacienti museli splňovat následující kritéria: onemocnění středně závažnou nebo těžkou formou atopické dermatitid, prehydratace a následná aplikace kortikosteroidů musela být prováděna nejméně jednou denně a dále se pacienti museli dostavit na kontrolu po 1 až 3 týdnech od počátku terapie.

Ze 75 pacientů, kteří veškerá kritéria splnili, jich 48 (64 %) trpělo těžkou a 27 (36 %) středně závažnou formou onemocnění. U 79 % těchto pacientů bylo během kontroly zaznamenáno zlepšení stavu, 3 pacienti (4 %) byli dokonce úplně bez obtíží.

Podle těchto výsledků lze říci, že 15- až 20minutová koupel následovaná aplikací lokálních kortikosteroidů je vysoce účinným prostředkem získání rychlé kontroly nad středně závažnou až těžkou formou onemocnění atopickou dermatitidou.

(jez)

Zdroj: Hajar, Hanifin, Pre-hydration is Effective for Rapid Control of Recalcitrant Atopic Dermatitis, Dermatitis. 2014 Mar–Apr; 25 (2): 56–59; doi:  10.1097/DER.0000000000000019



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#