#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Déletrvající obezita v raném dětství zhoršuje atopickou dermatitidu

28. 11. 2016

Osmiletá studie provedená v USA na více než tisícovce dětí, dospívajících a mladých osob ve věku 1–21 let zkoumala souvislost mezi dětskou obezitou a výskytem atopické dermatitidy (AD).

Hypotéza

Příčiny kontinuálního nárůstu výskytu AD dosud nebyly vědecky zcela objasněny. Je ovšem doloženo, že zároveň se stoupajícím množstvím dětských pacientů s AD přibývá i obézních dětí. Různé studie již v minulosti prokázaly vliv obezity na imunitní systém a poukázaly na souvislost mezi obezitou a astmatem. Americká studie proto zkoumala rovněž souvislost obezity s výskytem AD.

Vliv déletrvající obezity a důležitost včasné redukce hmotnosti

Obezita má podle americké studie vliv na AD, pokud trvá 2,5 roku a déle. Naopak obezita, jež netrvá déle než 6 měsíců, nemá zásadní vliv na propuknutí AD. Neprokázalo se, že by ve výskytu AD hrálo u obézních dětí roli pohlaví, rasa či roční období, ve kterém se narodily.

Dalším výstupem studie byl poznatek, že obezita má vliv na vyšší výskyt AD, pouze pokud se objevila před 5. rokem věku. Také riziko závažnějšího průběhu AD je vyšší u obézních pacientů než u pacientů s nadváhou a normální váhou. Totéž zjištění se týká počtu návštěv pediatra kvůli AD – ve skupině obézních bylo toto číslo vyšší než u dětí s nadváhou či normální váhou. K podobným zjištěním došly v minulosti studie, jež zkoumaly souvislost mezi obezitou a astmatem.

Vzhledem k tomu, že krátkodobá obezita nemá podle studie vliv na AD, je zřejmé, že časná léčba obezity a výrazná redukce váhy jsou zásadním krokem v prevenci i léčbě atopické dermatitidy.

Diskuse a závěr

Relevantnost závěrů studie podporuje fakt, že studie proběhla retrospektivně a byla založena na lékařských záznamech. Nebyla tedy ovlivněna interpretací rodičů či kvalitou dat v individuálních dotaznících. Vyloučeny z ní byly děti, u nichž byla AD diagnostikována dříve než obezita, jejichž anamnéza obsahovala autoimunitní onemocnění, imunoterapii či terapii kortikosteroidy.

Výsledky studie jasně dokazují, že déletrvající neléčená obezita v raném dětství souvisí se zvýšeným výskytem AD a v případě propuknutí AD má vliv na její průběh. Skupina obézních pacientů zároveň vykazuje více návštěv u pediatra v souvislosti s atopickou dermatitidou.

(pak)

Zdroj: Silverberg J. I. et al. Association between obesity and atopic dermatitis in childhood: a case-control study. J Allergy Clin Immunol 2011; 127 (5): 1180−1186.e1, doi: 10.1016/j.jaci.2011.01.063. 



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#