#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atopická dermatitida – průřezová deskriptivní studie 100 případů onemocnění

11. 2. 2016

Atopická dermatitida je onemocnění, jehož etiopatogeneze je stále velmi nejasná. Dosud je známo, že jde o nemoc vázanou na věk pacienta, existuje však i řada dalších faktorů, které mohou mít na výskyt onemocnění vliv, například genetická výbava matky a souhrn vnějších faktorů působících na matku v průběhu těhotenství. Kromě toho mají svůj význam i poruchy imunity a užívání doplňků stravy.

Atopická dermatitida je onemocnění, jehož etiopatogeneze je stále velmi nejasná. Dosud je známo, že jde o nemoc vázanou na věk pacienta, existuje však i řada dalších faktorů, které mohou mít na výskyt onemocnění vliv, například genetická výbava matky a souhrn vnějších faktorů působících na matku v průběhu těhotenství. Kromě toho mají svůj význam i poruchy imunity a užívání doplňků stravy.

Pro podrobnější sledování faktorů, které mohou mít na výskyt onemocnění vliv, provedli lékaři v indickém Dillí průřezovou deskriptivní studii, do které zařadili 100 nově diagnostikovaných případů atopické dermatitidy. Studie měla za cíl sledovat demografické pozadí pacientů a jejich klinické příznaky.

K provedení studie bylo vybráno 100 nově diagnostikovaných pacientů, jejichž diagnóza byla stanovena na základě minimálně tří nejvíce výrazných hlavních a vedlejších kritérií. Vše bylo zaznamenáno v předem připraveném protokolu, který zahrnoval také informace o věku a pohlaví pacienta, délku trvání a věk nástupu onemocnění. Dále byla konvenčním způsobem stanovena sérová hladina imunoglobulinu E (IgE). Klinicky získaná data byla pak porovnána s množstvím protilátek v séru.

Celková prevalence onemocnění (starých a nových případů) dosahovala 0,98 %, zatímco u nových pacientů činila 0,24 %. 83 (tj. 83 %) pacientů spadalo do věkové skupiny 2–12 let, z nich bylo 54 chlapců a 29 dívek. 70 pacientů pocházelo z městských podmínek, 30 z venkovského prostředí. Délka onemocnění kolísala mezi 8 a 192 týdny, s průměrnou dobou trvání 76 týdnů a standardní odchylkou 21,42 týdne.

Výsledky studie tedy ukazují, že výskyt a závažnost atopické dermatitidy závisí nejen na věku a na množství IgE protilátek, ale má i řadu dalších klinických a demografických konotací. Cílem studie bylo poukázat na tyto spojitosti a umožnit tím nový pohled i na možnosti řešení a léčby.

(jez)

Zdroj: Sehgal V. N., Srivastava G., Aggarwal A. K. et al. Atopic dermatitis: a cross-sectional (descriptive) study of 100 cases. Indian J Dermatol 2015 Sep–Oct; 60 (5): 519; doi: 10.4103/0019-5154.164412.

 

 



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#