#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zdravotní rizika infekce Clostridium difficile u pacientů s IBD

29. 6. 2011

Infekce Clostridium difficile (C. difficile) v nemocničním prostředí představuje v rozvinutých zemích velký problém i přes zavedená hygienická opatření a zvýšenou kontrolu nad antibiotickou politikou.

Infekce Clostridium difficile (C. difficile) v nemocničním prostředí představuje v rozvinutých zemích velký problém i přes zavedená hygienická opatření a zvýšenou kontrolu nad antibiotickou politikou. Obzvláště je tato infekce rizikem pro pacienty s ulcerózní kolitidou. Určení zdravotního rizika u hospitalizovaných pacientů se zánětlivým střevním onemocněním je pak zásadním krokem k diagnostice a léčbě těžké klostridiové infekce u těchto pacientů.

V Anglii byla proto provedena studie, která hodnotila míru morbidity a nemocniční mortality u pacientů s IBD hospitalizovaných pro průjem s průkazem C. difficile získaného v nemocničním prostředí. Kontrolní skupinu pak tvořili pacienti hospitalizovaní pouze pro samotnou diagnózu IBD.

Do studie byli zařazeni všichni pacienti hospitalizovaní v období mezi roky 2002/2003 a 2007/2008. Primárním výstupem studie byla nemocniční mortalita a délka pobytu, sekundárním výstupem pak nutnost operace gastrointestinálního traktu.

Ve skupině pacientů s IBD s průjmem způsobeným C. difficile získaným v nemocničním prostředí byla zaznamenána vyšší pravděpodobnost úmrtí v nemocnici (OR 6,32), dále o 27,9 dne delší pobyt v nemocnici a častější operace gastrointestinálního traktu (OR 1,87) než v kontrolní skupině.

Ze studie tedy vyplynulo, že hospitalizovaní pacienti s IBD a infekcí C. difficile mají vyšší riziko morbidity a mortality v nemocničním prostředí než pacienti s IBD bez současné infekce C. difficile.

(mik)

Zdroj: Jen M. H., Saxena S., Bottle A., Aylin P., Pollok R. C.: Increased health burden associated with Clostridium difficile diarrhoea in patients with inflammatory bowel disease. Aliment Pharmacol Ther. 2011 Jun; 33 (12): 1322–31; doi: 10.1111/j.1365-2036.2011.04661.x

Obrázek: vaccinenewsdaily.com



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#