#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zachování fertility u žen s rakovinou

3. 6. 2013

Léčba rakoviny je stále úspěšnější a díky tomu vzrůstá počet mladých žen, které podstoupily tuto terapii. Jelikož radioterapie i chemoterapie mohou vést k neplodnosti, je na místě položit si otázku, co nabídnout ženám, které by ještě chtěly založit rodinu.

Léčba rakoviny je stále úspěšnější a díky tomu vzrůstá počet mladých žen, které podstoupily tuto terapii. Jelikož radioterapie i chemoterapie mohou vést k neplodnosti, je na místě položit si otázku, co nabídnout ženám, které by ještě chtěly založit rodinu. Výběr nejvhodnější metody záleží na mnoha faktorech včetně věku pacientky, typu rakoviny, stadiu onemocnění, době trvání terapie a plodnosti partnera.

Hormonální terapie

Užívání hormonální antikoncepce potlačující ovulaci v průběhu chemoterapie neprokázalo zlepšení ovariálních funkcí. Stejně tak progestinové preparáty nedokázaly v laboratorních podmínkách ochránit folikuly před cytotoxickou chemoterapií.

Gonadoliberiny (GnRH)

Gonadoliberiny jsou používány v klinických studiích v průběhu chemoterapie s cílem ochránit ovariální funkce. Přestože veškerá pozitiva a především negativa této terapie nejsou známa, výsledky publikovaných studií hovoří pro ovariální funkce kladně.

  • Beck-Fruchter et al. (2008): Ze 345 žen, kterým byly v průběhu onkologické léčby podávány také agonisté GnRH, byla ovariální funkce zachována u 91 % oproti 41 % z těch žen, které GnRH agonisty nedostávaly (n = 234).
  • Blumenthal et al. (2008): Reportují pouze 5 % žen s předčasným ovariálním selháním při podávání GnRH agonistů oproti 55 % ve skupině bez přídatné terapie.

Kryoprezervace oocytů

Další metodou je ovariální stimulace s následnou kryoprezervací oocytů. Bohužel první výsledky nebyly nijak uspokojivé.

  • Sonmezer et al. (2004): Přehled 21 studií ukázal, že průměrně přežívá 47 % oocytů, průměrný podíl oplození je u 52,5 % a průměr otěhotnění na jeden rozmrazený oocyt je 1,5 %.

Novější technologie zmrazování a následného rozmrazování zvýšily procenta přeživších oocytů. Alternativní metodou je vitrifikace (použití vysokých koncentrací kryoprezervativ a rychlého zmrazení).

  • Yoon et al. (2007): Při vitrifikaci za použití dusíku přežilo 85,1 % oocytů, úspěšné oplodnění bylo dosaženo v 74,4 % a těhotenství ve 43,3 % případů.

Kryoprezervace embrya

Tato metoda je jednou z nejrozšířenějších, ale i tato má limity. Jednak je pro tuto metodu nutný partner anebo dárce spermatu. Je zapotřebí hormonální stimulace, která může být u pacientek s hormonálně senzitivními nádory kontraindikována. Navíc se kvůli této metodě musí oddálit začátek chemoterapie. Nedávné studie ukazují jako úspěšnou ovariální stimulaci pomocí letrozolu a gonadotropinů, při které je snížena expozice estrogenům.

Kryoprezervace ovariální tkáně

Do budoucna velmi slibná metoda. V tomto případě není nutná ovariální stimulace, a není tak třeba oddalovat začátek léčby. Navíc jsou primordiální folikuly znatelně méně citlivé na změnu teploty (jsou menší, mají pomalejší metabolismus a nemají zonu pellucidu).

Ortotopická či heterotopická ovariální transplantace

Tato metoda vyžaduje zkušeného chirurga a nemusí být vhodná pro každou ženu. Za zásadní problém je považován fakt, že ovariální tkáň může uchovávat nádorové buňky. Přirozené těhotenství a následný porod byl dosažen po ortotopické transplantaci jak čerstvé, tak zmrazené ovariální tkáně, jestliže byly zachovány vejcovody.

(boba)

Zdroj: Husseinzadeh N., Husseinzadeh H. D. Preservation of Fertility in Female Cancer Patients Desiring Future Child Bearing; What is Available and What can be Offered. World Journal of Oncology. 2013, 4: 1–7;  doi: http://dx.doi.org/10.4021/wjon616w.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#