#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vztah mezi ovariálními cystami a infertilitou

7. 4. 2014

Přehledový článek se zabývá vztahem mezi jednotlivými typy ovariálních cyst a neplodností žen a porovnává různé operativní přístupy při jejich řešení.

Ovariální cysty jsou častým nálezem u žen v reprodukčním věku, které se podrobují vyšetření pro infertilitu. Vliv ovariálních cyst na folikulogenezi závisí na jejich původu, velikosti a počtu. Odstranění cyst pomocí laparoskopických metod má za cíl předcházet možným komplikacím (ruptura, malignizace), musí však být provedeno s ohledem na zachování fertility ženy. Přehledový článek se zabývá vlivem jednotlivých typů cyst na plodnost žen a otázkou terapeutických přístupů.

Při vyšetření pacientek s endometriálními cystami prokazují studie snížený objem vaječníků, redukci denzity folikulů v přilehlé kůře, dále poruchy ovulace a sníženou hladinu antimülleriánského hormonu. Zmíněné nálezy jsou asociovány s větší četností cyst bilaterálně či s cystami většími než 4 cm. Radikální terapie by však měla zůstat vyhrazena pouze pro symptomatické endometriální cysty. Je nutné mít na paměti, že cystektomie je spojena se snížením ovariální rezervy s následným snížením antimülleriánského hormonu, perzistujícím 6–9 měsíců po zákroku. Přitom není dokázáno, že by chirurgická intervence (aspirace nebo cystektomie) zlepšovala pregnacy rate v cyklech IVF. Při odstraňování endometriálních cyst je možné použití CO2 laserové vaporizace, někteří autoři popisují vyšší účinnost metody sklerotizace cyst pomocí etanolu, která signifikantně snížila jejich recidivu. Recentní práce zmiňují odstranění cyst metodou koagulační ablace. Tato technika se ukazuje jako slibná u žen, které se snaží o koncepci a mají bilaterální cystické změny a rovněž i anamnézu již provedeného chirurgického zákroku na vaječnících.

Dermoidní cysty tvoří přibližně 70 % ovariálních cyst u žen mladších 30 let a v 10–20 % jsou bilaterální. Dle literárních údajů je prevalence torze těchto cyst až 11% a k maligní přestavbě dochází u cyst větších než 10 cm převážně u starších žen nad 50 let. Expektační postup je doporučován při asymptomatických dermoidních cystách střední velikosti (4–6 cm). Operativní řešení bývá spojeno s úbytkem cca 40 % ovariální rezervy, charakterizované snížením počtu antrálních folikulů. Pro tento typ cyst nejsou doporučovány aspirační techniky, které zvyšují riziko chemické peritonitidy.

V současné době neexistuje na základě doporučení odborných společností jednoznačně definovaný postup k řešení ovariálních cyst. Prioritou by měl zůstat šetrný a individualizovaný přístup s ohledem k zachování co největší ovariální rezervy žen.

(moa)

Zdroj: Legendre G., Catala L., Morinière C., et al. Relationship between ovarian cysts and infertility: what surgery and when? Fertil Steril. 2014 Mar; 101 (3): 608–614.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#