#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam složení děložní tekutiny

23. 4. 2015

Jaké faktory ovlivňují poměry aminokyselin v děložní tekutině? Jaký je důsledek složení děložní tekutiny ve vztahu k správnému vývoji embrya? Nově publikovaná studie přinesla zajímavé odpovědi na tyto i další otázky.

Embryo a nitroděložní prostředí

Předchozí studie ukázaly, že embryo aktivně reaguje na nitroděložní prostředí. Tyto reakce se často promítnou i do budoucího života. Nejznámějším jevem je možný vliv stravy matky v počátku těhotenství na riziko rozvoje chronických onemocnění v pozdějším věku. Negativně se projevily nízkoproteinové diety v prvním trimestru těhotenství. Uváděná studie se zabývá zejména dalšími faktory ovlivňujícími složení nitroděložní tekutiny, jako jsou body mass index (BMI), věk a životní styl.

Význam aminokyselin v nitroděložní tekutině

Aminokyseliny mají v preimplantačním vývoji řadu fyziologických funkcí. Mohou být užity jako zdroj energie, jako stavební kameny při tvorbě proteinů a nukleotidů, jako pH regulátory, antioxidanty či jako signální molekuly.

Design studie

Do studie bylo vzato 56 žen ve věku 18–45 let. Většině žen byla diagnostikována snížená fertilita. V rámci předoperačních vyšetření byla ženám k analýze odebrána děložní tekutina a byla pečlivě sebrána anamnéza se zaměřením na BMI, stravovací návyky a předchozí gynekologické obtíže. Děložní tekutina pak byla podrobena stanovení obsahu jednotlivých aminokyselin.

Výsledky studie

Lidská děložní tekutina obsahovala průměrně 3,54 mM aminokyselin. Studováno bylo celkem 18 aminokyselin, přičemž obsah ani jedné z nich nebyl ovlivněn věkem, hodnotou BMI, fází menstruačního cyklu ani benigním gynekologickým nálezem. Zato méně zdravé stravování bylo signifikantně spojeno s vyššími hladinami asparaginu, histidinu, glutaminu, serinu, fenylalaninu, valinu, izoleucinu a leucinu. A to oproti zdravější dietě definované jako vyšší příjem čerstvého ovoce a zeleniny, ryb a celozrnného pečiva na úkor červeného masa a tučných potravin.

Závěr

Potvrdilo se, že strava matky hraje velmi důležitou roli pro správný vývoj plodu. Tato studie pak může pomoci vytvoření nutričních doporučení pro ženy plánující těhotenství a ženy na samém počátku těhotenství.

Zdroj: Kermack A. J.: Amino acid composition of human uterine fluid: association with age, lifestyle and gynaecological pathology. Human Reproduction, Vol. 0, No. 0 pp. 1–8, 2015



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#