#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vývojové trendy v metodách asistované reprodukce

24. 11. 2014

Rozvoj metod asistované reprodukce jde mílovými kroky stále dopředu. Proto je dobré se občas zastavit k reflexi, kam oblast umělého oplodnění směřuje a jaký lze očekávat další vývoj.

Projekt Evropské společnosti humánní reprodukce a embryologie

Asistovaná reprodukce je relativně mladým, zato velmi dravým lékařským odvětvím. Proto je zajímavé analyzovat trendy jejího vývoje v čase. Z toho důvodu v Evropě probíhá projekt Evropské společnosti humánní reprodukce a embryologie (European Society of Human Reproduction and Embryologie – ESHRE), který si dává za cíl zaznamenat vývoj technologie asistované reprodukce. Nedávno byla publikována nová zpráva přinášející následující analýzu.

Zpráva za rok 2010 pro Evropu

Nejnovější analýza přináší zpracování dat pro rok 2010. Jedná se již o 14. zprávu v řadě, přičemž první byla publikována v roce 1997. Motem pro rok 2010 jest otázka, zda se v roce 2010 odehrály nějaké změny oproti letům předešlým. Změny jsou, a to zajímavé.

Design studie

Studie probíhala retrospektivně, data byla sbírána ze 31 evropských zemí (991 klinik, tj. celkem 550 296 cyklů umělého oplodnění). 

Výsledky

Na základě analýzy dat studie došla k následujícím závěrům:

  •  Přibývá párů využívajících technik asistované reprodukce.
  •  Úspěšnost těchto technik, vztaženo na počet úspěšných těhotenství, je přibližně stejná jako v roce 2009.
  •  Ustupuje se od transferu více embryí, naopak častěji je prováděn transfer pouze jednoho embrya.

Závěry

Počet umělých oplodnění v Evropě i nadále stoupá. Technika injikování spermie do vajíčka již nejspíše dosáhla svého vrcholu a nepředpokládá se další růst. V porovnání s roky 2008 a 2009 je úspěšnost umělého oplodnění celkově stejná, poklesl však počet vícečetných těhotenství vyplývajících z transferu více embryí. Nyní se upřednostňuje spíše zavádění jednoho otestovaného embrya ve snaze zabránit nadměrné zátěži matky i plodů při vícečetných těhotenstvích.

Úplným závěrem je nutno dodat, že průzkumu se účastní i Česká republika prostřednictvím Centra asistované reprodukce 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice.

Zdroj: Kupka M., et al. Assisted reproductive technology in Europe, 2010: results generated from European registers by ESHRE. Human Reproduction, Vol.29, No.10 pp. 2099–2113, 2014.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#