#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výhody rFSH oproti hMG v léčbě neplodnosti u syndromu polycystických ovarií

19. 11. 2015

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je nejčastější endokrinologická porucha žen ve fertilním věku a je zároveň jednou z nejčastějších příčin ovariální neplodnosti. V léčbě se velmi často používá intrauterinní inseminace v kombinaci s ovariální stimulací pomocí klomifenu a některého z přípravků s obsahem gonadotropinů.

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je nejčastější endokrinologická porucha žen ve fertilním věku a je zároveň jednou z nejčastějších příčin ovariální neplodnosti. V léčbě se velmi často používá intrauterinní inseminace v kombinaci s ovariální stimulací pomocí klomifenu a některého z přípravků s obsahem gonadotropinů.

K ovariální stimulaci u syndromu polycystických ovarií v řadě případů nestačí podání klomifenu v monoterapii. V nedávno publikované studii bylo porovnáváno použití kombinace klomifenu s lidským menopauzálním gonadotropinem (hMG) a s rekombinantním folikuly stimulujícím hormonem (rFSH) při intrauterinní inseminaci (IUI) u žen s neplodností asociovanou s PCOS.

Randomizované klinické studie se zúčastnilo 276 párů podstupujících léčbu neplodnosti. Ženy v první skupině užívaly k ovariální stimulaci klomifen a rFSH (n = 132), ve druhé skupině klomifen a hMG (n = 144). Pokud se vytvořil dominantní folikul, byl aplikován lidský choriový gonadotropin a páry podstoupily IUI s následnou podporou luteální fáze pomocí progesteronu. Hodnocen byl počet klinických těhotenství, potratů a živě narozených dětí, počet dominantních folikulů, výška endometria, celková délka gonadotropinové terapie, počet hyperstimulačních syndromů a další parametry.

Ve skupině užívající rFSH byla celková doba léčby kratší a celková potřebná dávka gonadotropinů nižší. Počet stimulovaných folikulů, jež dosáhly průměru > 17 mm, byl v obou skupinách podobný, ale folikulární průměr byl signifikantně větší u skupiny žen užívajících rFSH. Endometrium bylo také významně vyšší u skupiny žen užívajících rFSH. Klinické výsledky (počet dosažených těhotenství, živě narozených dětí, potratů, ovariálních hyperstimulačních syndromů) však byly v obou skupinách srovnatelné.

Je-li u cyklu s IUI používán rFSH, může dojít ke zkrácení doby nutné k léčbě a zároveň ke snížení celkové dávky gonadotropinů. Lepších výsledků je dosahováno také v parametrech charakterizujících folikuly a endometrium.

(boba)

Zdroj: Rashidi M., Najmi Z., Mobasseri A.: Advantages of recombinant follicle-stimulating hormone over human menopausal gonadotropin in intrauterine insemination: a randomized clinical trial in polycystic ovary syndrome-associated infertility. Gynecol Obstet Invest 2015 Jul 23 [Epub ahead of print].



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#