#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv terapie azathioprinem na průběh těhotenství u pacientek s IBD

15. 5. 2011

Bezpečností terapie thiopuriny v těhotenství u pacientek se zánětlivým střevním onemocněním (inflammatory bowel disease, IBD) se dosud zabývalo pouze několik málo studií.

Bezpečností terapie thiopuriny v těhotenství u pacientek se zánětlivým střevním onemocněním (inflammatory bowel disease, IBD) se dosud zabývalo pouze několik málo studií. V únorovém čísle odborného časopisu Gut však byla publikována práce francouzských autorů, která hodnotila průběh těhotenství u žen s IBD léčených thiopuriny v graviditě.

V kohortě studie CESAME bylo v období od května 2004 do října 2007 zaznamenáno celkem 215 těhotenství u 204 žen. Lékaři u těchto žen zdokumentovali následující informace: datum poslední menstruace, termín porodu, informace o průběhu a ukončení těhotenství, údaje o nezralosti, porodní hmotnosti a délce dítěte, výskytu vrozených vad, farmakologické anamnéze v každém trimestru a také záznam o kouření a požívání alkoholu. Tyto údaje pak byly srovnávány mezi třemi skupinami žen. Skupinu A tvořily ženy, které v těhotenství užívaly thiopuriny, do skupiny B patřily ženy, které užívaly jiné léky než thiopuriny. Skupinu C pak tvořily ženy bez medikace.

Průměrný věk žen v těhotenství byl 28,3 roku. V době zařazení do studie trpělo 75,7 % žen Crohnovou nemocí a 21,8 % bylo léčeno pro ulcerózní kolitidu. Průměrná délka trvání nemoci byla 6,8 roku. Z 215 těhotenství bylo porodem ukončeno 138 (142 novorozenců), průměrná porodní váha dítěte byla 3 135 g. Ve skupině A bylo 86 těhotenství, ve skupině B osm těhotenství a ve skupině C to bylo 45 těhotenství. K přerušení těhotenství došlo u 36 % pacientek ze skupiny A, 33 % ze skupiny B a u 40 % pacientek ze skupiny C. Vrozené vady byly pozorovány v 3,6 % případů ze skupiny A a v 7,1 % případů skupiny B. Mezi skupinami nebyly nalezeny žádné významné rozdíly týkající se průběhu gravidity.

Z uvedených zjištění tedy vyplývá, že užívání thiopurinů v těhotenství není spojeno se zvýšenými riziky, a to včetně výskytu vrozených vad.

(mik)

Zdroj: Coelho J., Beaugerie L., Colombel J. F. et al.: Pregnancy outcome in patients with inflammatory bowel disease treated with thiopurines: cohort from the CESAME Study. Gut. 2011; 60 (2): 198–203; doi:10.1136/gut.2010.222893



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#