#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv poruch štítné žlázy na plodnost

16. 1. 2010

Tyroideální hormony (TH) mají důležitou roli jednak pro maturaci oocytů a pravidelný menstruační cyklus, jednak pro udržení těhotenství během prvního trimestru.

Ovlivňují také hladiny pohlavních hormonů a imunitní systém, což je důležité pro správný průběh těhotenství. Ženy s dysfunkcí štítné žlázy mají často nepravidelný menstruační cyklus.

Tyroideální hormony a estrogeny

Při hypoestrogenním stavu (těhotenství, hyperstimulace ovarií) dochází k asi dvojnásobnému zvýšení TBG (thyroxine binding globulin); v placentě dochází k rozkladu TH enzymaticky, hCG stimuluje také štítnou žlázu. Všechny tyto vlivy zvyšují nároky na syntézu TH. Pokud má žena nutriční deficit jodu nebo autoimunitní tyroiditidu, nedokáže syntetizovat dostatek TH, což je zásadní zejména kolem 5. gestačního týdne pro udržení gravidity.

Hypotyroidismus a neplodnost

Hypotyroidismus se vyskytuje u žen ve fertilním věku ve 2–4 %. Při hypofunkci štítné žlázy se nachází řada poruch reprodukce. Jde o poruchy sexuálního vývoje, nepravidelnost menstruačního cyklu, oligo- až amenoreu, v těžkých případech i ovariální dysfunkce. Dochází k nižší produkci progesteronu. Vyšší hladiny TSH dokonce signalizují vyšší riziko selhání IVF.

Podání L-tyroxinu srovná patologické hladiny prolaktinu a LH, navrací pravidelnost cyklu a zvyšuje spontánní fertilitu. Co se týče subklinické hypotyreózy, ukazuje se, že u pacientek s vyšší hladinou TSH jsou poruchy plodnosti také častější. U autoimunitní tyroiditidy, jež je nejčastější příčinou hypotyroidismu, je zhruba 2× větší riziko abortu po asistované reprodukci než u zdravých.

Hypertyroidismus

Prevalence je asi 1–5 %. I u hypertyroidismu se výrazně častěji (2–5×) než u zdravých vyskytují dysfunkce ženského pohlavního systému – zejména poruchy cyklu, hypomenorea, polymenorea. Objevují se změny metabolismu estrogenů a snížení konverze androgenů na estrogeny. Terapie rovněž vrací pohlavní funkce k normě.

Závěrem lze říci, že u neplodných žen by měly být důkladně vyšetřeny funkce štítné žlázy, a to i po hyperstimulaci ovarií. TH mají široké spektrum účinků na organismus včetně pohlavního systému a normalizace jejich hladin může zvýšit šance na početí a udržení gravidity.

(moa)

Zdroj: Kris Poppe, Brigitte Velkeniers, Daniel Glinoer: Thyroid Disease and Female Reproduction, Clinical Endocrinology, 2007; 66 (3): 309–321, doi: 10.1111/j.1365-2265.2007.02752.x



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#