#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv počtu dětí na délku života žen

14. 6. 2015

Průměrný počet narozených dětí na jednu ženu v posledních desetiletích v rozvinutých zemích klesá, což vede ke stárnutí populace a významným demografickým změnám. Shelley Ehrlichová z Oddělení epidemiologie a biostatistiky Univerzity v Cincinnati (Ohio, USA) publikovala v květnu 2015 přehled probíhajících diskusí a výsledků studií zabývajících se souvislostí mezi fertilitou a délkou života.

Průměrný počet narozených dětí na jednu ženu v posledních desetiletích v rozvinutých zemích klesá, což vede ke stárnutí populace a významným demografickým změnám. Shelley Ehrlichová z Oddělení epidemiologie a biostatistiky Univerzity v Cincinnati (Ohio, USA) publikovala v květnu 2015 přehled probíhajících diskusí a výsledků studií zabývajících se souvislostí mezi fertilitou a délkou života. Podtrhuje potřebu pochopit mechanismus, který je po

Dříve provedené studie naznačovaly pozitivní souvislost mezi pozdním věkem při posledním porodu a délkou života žen, věk prvního porodu přitom podle těchto dat délku života neovlivňoval. Současné kohortové studie u žen z Anglie a Walesu narozených v letech 1911 až 1940 a u žen z Izraele, které porodily v letech 1996–1976, ukazují, že křivka závislosti délky života na počtu porodů má tvar písmene U. V britské studii měly nullipary a ženy s ≥ 5 dětmi významně vyšší celkovou mortalitu než ženy se 2–3 dětmi. Další rizika zvýšené mortality zahrnovala porod před 20. rokem věku, krátký interval mezi porody a porod dvojčat. V izraelské studii byla vyšší mortalita zjištěna u žen s 1 a s ≥ 5 dětmi v porovnání se ženami se 2–4 dětmi, a to i po adjustaci na sociodemografické charakteristiky, zdraví matky a průběh porodu.

I když otázka souvislosti mezi fertilitou a délkou života není dosud uspokojivě objasněna, je zřejmé, že se v posledních letech mění trendy v porodnosti i délce života. Narůstající výskyt obezity, expozice různým chemickým látkám ovlivňujícím činnost endokrinního systému a záměrné oddalování těhotenství do vyššího věku budou i nadále důvodem zvyšujícího se využívání léčby infertility.

(zza)

Zdroj: Ehrlich S. Effect of fertility and infertility on longevity. Fertlity and Sterility 2015; 103; 5: 1129–1134.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#