#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv mužské obezity na neplodnost

20. 11. 2009

Incidence obezity se výrazně zvyšuje téměř ve všech částech světa. Ženy jsou sice více postiženy než muži, ale i mužská obezita je udávána mezi 10 a 27 % v evropské populaci. Z některých studií vyplývá, že muži s nadváhou a obézní muži mají až v 50 % sníženou fertilitu na základě redukované spermatogeneze.

Incidence obezity se výrazně zvyšuje téměř ve všech částech světa. Ženy jsou sice více postiženy než muži, ale i mužská obezita je udávána mezi 10 a 27 % v evropské populaci. Z některých studií vyplývá, že muži s nadváhou a obézní muži mají až v 50 % sníženou fertilitu na základě redukované spermatogeneze. Podobně jako u žen mají obézní muži relativní hyperestrogenní hypogodanotropní hypogonadismus. Body mass index a endokrinologické abnormality (např. inzulinová rezistence a zvýšená hladina estrogenů) u obézních mužů negativně korelují s hladinou testosteronu a inhibinu B, které ovlivňují spermatogenezi.

Některé genetické syndromy spojují obezitu a neplodnost (např. Prader-Williho a Laurence-Moonův syndrom). Z genetického hlediska je zajímavý gen kódující leptin. Leptin je syntetizován v tukové tkáni a jeho tvorba se předpokládá i ve spermiích. Vyšší hladiny leptinu jsou spojeny se sníženou hladinou androgenů a nověji se uvažuje i o jeho přímém vlivu na funkci spermií.

K dalším příčinám snížené plodnosti u obézních mužů se řadí i vyšší procento erektilních dysfunkcí, snížená koitální frekvence a testikulární hypertermie, která negativně ovlivňuje složení ejakulátu.

Léčba neplodnosti u obézních mužů v první řadě spočívá v redukci hmotnosti pomocí omezení kalorického příjmu, zvýšení fyzické aktivity a farmakoterapie. U extrémních případů obezity lze dosáhnout snížení hmotnosti i pomocí chirurgické bandáže nebo by-passu žaludku, i když dle některých literárních údajů došlo po těchto operacích i k výskytu azoospermie. U hypogonadotropního hypogonadismu připadá v úvahu léčba inhibitory aromatázy a testosteronem. Zájmem výzkumu se stala léčba nahrazující leptin, která v animálních pokusech zvýšila fertilitu.

(moa)

Zdroj: Vanessa J. Kay, Christopher L. R. Barratt, Male obesity: impact on fertility, Br J Diabetes Vasc Dis 2009; 9: 237–241



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#