#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv melatoninu a cirkadiálního rytmu na ženskou reprodukci

6. 10. 2014

Zajímavý článek byl nedávno publikován v časopise Fertility and Sterility. Autoři v něm popisují vliv melatoninu a cirkadiálního rytmu na ženský reprodukční systém a jeho fyziologii.

Autoři čerpali z dostupné anglicky psané literatury publikované v recenzovaných časopisech do 1. března 2014. Ve všech zahrnutých publikacích se jednalo o výsledky léčebného používání melatoninu, sledování vlivu změn v normálním cyklu dne a noci na hladinu melatoninu a pohlavních hormonů nebo vystavení světlu během noci. Ve většině studií byly sledovány hladiny melatoninu v krvi a folikulární tekutině, syntéza melatoninu, oxidativní stres a poruchy v cirkadiálním rytmu.

Syntézou výsledků jednotlivých publikací autoři dospěli k následujícím závěrům. Centrum systému regulujícího cirkadiální rytmus organizmu je uloženo v hypotalamu, v suprachiasmatickém jádru. Na funkci tohoto centra má zásadní vliv střídání světla a tmy. Suprachiasmatické jádro reguluje vnitřní rytmus těla pomocí autonomního nervového systému a ovlivněním cyklické produkce melatoninu. Melatonin je ale zároveň produkován zřejmě i v reprodukčních orgánech ženy (ve folikulárních buňkách, cumulus oophorus i v samotném oocytu), protože hladina melatoninu ve folikulární tekutině je vyšší než v krvi a podléhá cyklickým změnám nejen během dne a noci, ale i během menstruačního cyklu (nejvyšší je v době ovulace). Melatonin je silný antioxidant a chrání oocyt před oxidačním stresem, zvláště v době ovulace. Melatonin z krve rovněž prostupuje placentou a chrání vyvíjející se plod před oxidačním stresem a podporuje funkci placenty. Zároveň pomáhá fetálnímu suprachiasmatickému jádru v regulaci cirkadiálního rytmu plodu, aby byl v souladu s rytmem matky. Pokud žena během těhotenství nemá pravidelný cirkadiální rytmus (například pracuje v noci), není tento efekt na plod dostatečný a u potomka se následně mohou vyvinout neurobehaviorální poruchy.

K optimální ovariální funkci a fungování placenty je potřeba stabilní cirkadiální rytmus ženy a dostatečné hladiny melatoninu. Expozice světlu po setmění narušuje cirkadiální rytmus a potlačuje sekreci melatoninu, proto by mělo být světlo v noci omezeno na minimum. Během těhotenství, zvláště v posledním trimestru, by ženy měly dodržovat pravidelný režim světla a tmy.

(epa)

Zdroj: Reiter R. J., Tamura H., Dun Xian Tan. Melatonin and the circadian system: contributions to successful female reproduction. Fertil Steril 2014; 102: 321–8.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#