#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv intramurálních fibromů na výsledek IVF cyklů – metaanalýza

10. 4. 2010

Děložní fibromy se vyskytují až u 30 % žen ve fertilním věku, a ačkoliv většina těchto žen je plodných, mohou fibromy deformovat děložní dutinu a tím sekundárně ovlivňovat fertilitu.

Děložní fibromy se vyskytují až u 30 % žen ve fertilním věku, a ačkoliv většina těchto žen je plodných, mohou fibromy deformovat děložní dutinu a tím sekundárně ovlivňovat fertilitu. Rozsah anatomické deformace děložní dutiny závisí na lokalizaci a velikosti fibromu. Studie zabývající se IVF léčbou popsaly sníženou pregnancy a implantation rate v přítomnosti submukózních a intramurálních fibromů, které se vyklenovaly do děložní dutiny, po myektomii se v řadě případů IVF výsledek výrazně zlepšil. Studie zkoumající vliv fibromů, které nedeformují děložní dutinu, na IVF cykly, přinesly dosud pouze rozporuplné výsledky, které byly dány heterogenitou studií a nejednotností vstupních kritérií.

Autoři z londýnského centra asistované reprodukce provedli systemickou metaanalýzu prací sledujících vztah mezi intramurálními fibromy, které nedeformují dutinu děložní, a výsledkem IVF cyklů. Vědecké práce byly nalezeny v medicínských databázích MEDLINE, EMBASE, Cochrane Library a Web of Science, výběr dat byl prováděn současně dvěma nezávislými pozorovateli a ke statistickému zpracování byly použity The Newcastle-Ottawa Quality Assessment Scales.

Celkem bylo nalezeno 19 vhodných studií, které obsahovaly 6 087 IVF cyklů. Metaanalýza těchto studií ukázala, že přítomnost intramurálních fibromů nedeformujících děložní dutinu způsobila signifikantní pokles počtu živě narozených dětí o 21 % a pokles klinické pregnancy rate o 15% ve srovnání s ženami bez přítomnosti fibromů. Relativní nižší procento živě narozených dětí ve srovnání s vyšší klinickou pregnancy rate je vysvětlováno negativním vlivem fibromů na uterinní vaskulární perfuzi, myometriální kontraktilitu, endometriální funkci a migraci gamet.

I když je výše uvedený výsledek statisticky významný, autoři metaanalýzy upozorňují, že hodnocené studie mohly být zatíženy řadou potenciálních chyb. Nelze tedy u žen s intramurálními fibromy, které nedeformují děložní dutinu, jednoznačně vyslovit indikaci k rutinní myektomii ve snaze zlepšit výsledek IVF cyklu. Přínos chirurgické intervence u pacientek s těmito intramurálními nádory by měla zhodnotit nová, samostatná, randomizovaná a kontrolovaná studie.

(moa)

Zdroj: The effect of intramural fibroids without uterine cavity involvement on the outcome of IVF treatment: a systematic review and meta-analysis. Human Reproduction 2010, Vol. 25, No.2 pp. 418–429.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#