#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv dlouhodobě užívané hormonální antikoncepce na schopnost otěhotnět

16. 3. 2008

Dlouhodobé užívání kombinované hormonální antikoncepce (Combined Oral Conception – COC) nejen ovlivňuje kontrolu fertility, ale má také řadu jiných zdravotních účinků.

Dlouhodobé užívání kombinované hormonální antikoncepce (Combined Oral Conception – COC) nejen ovlivňuje kontrolu fertility, ale má také řadu jiných zdravotních účinků. Zmírňuje menstruační diskomfort a redukuje krevní ztráty při menstruaci. Může také snižovat incidenci funkčních ovariálních cyst i výskyt děložních myomů. Přípravky COC se používají při terapii endokrinopatií v gynekologii, například u pacientek s hyperandrogenním stavem.

Mnohé z těchto zdravotních dopadů pak ovlivňují plodnost ženy také nepřímo. U žen pozitivně ovlivňují kardiovaskulární zdraví, mají protektivní vliv na kostní hmotu a snižují riziko rozvoje Alzheimerovy choroby. Za nejvýznamnější se považuje redukce výskytu karcinomu ovaria (až o 50 %) a karcinomu endometria (až o 70 %), navíc ochranný vliv se zvyšuje s délkou užívání a trvá 10–20 let po vysazení COC.

Výsledky studie, která se zabývala vlivem dlouhodobého užívání antikoncepce na schopnost otěhotnět, potvrdily u žen mírnou redukci plodnosti. Pokles byl závislý nejen na délce užívání antikoncepce, ale také na dalších faktorech (kouření, alkoholismus, věk, hmotnost). Vliv na plodnost měly především COC a injekční formy antikoncepce na rozdíl od progesteronových přípravků nebo intrauterinních systémů, kde účinek nebyl prokázán.

Z téměř tří tisíc žen užívajících některou z metod antikoncepce otěhotněla polovina do šesti měsíců a dalších zhruba tři sta žen do jednoho roku po přerušení užívání antikoncepce. Snížená plodnost byla zaznamenána u 15 % žen. U žen vyššího věku, s BMI nad 30 a s poruchami menstruačního cyklu byly změny plodnosti výraznější.

Sedmdesátiprocentní šance na těhotenství do půl roku od vynechání antikoncepce a osmdesátiprocentní do jednoho roku – to je celková statistika dlouhodobého vlivu hormonálních přípravků na ženskou plodnost.

(nes)

Zdroje:
Novotná M, Huvar I, Bláha O. Dlouhodobé užívání kombinované hormonální antikoncepce – mýty a realita. Česká gynekologie 2002;67(5).
Hassan MA, Killick SR. Is previous use of hormonal contraception associated with a detrimental effect on subsequent fecundity? Human Reproduction 2004;(2).



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#