#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv antifosfolipidových protilátek ve folikulární tekutině na výsledek cyklů IVF-ET

1. 12. 2011

Role antifosfolipidových protilátek (APA) v otázce opakovaného potrácení je známa, avšak jejich možný vliv na selhání implantace a tím na výsledek cyklu in vitro fertilizace s transferem embrya (IVF-ET) není zcela vyjasněn.

Role antifosfolipidových protilátek (APA) v otázce opakovaného potrácení je známa, avšak jejich možný vliv na selhání implantace a tím na výsledek cyklu in vitro fertilizace s transferem embrya (IVF-ET) není zcela vyjasněn. Podle výkonného výboru American Society for Reproductive Medicine (ASRM) není vyšetřování APA u párů podrobujících se IVF indikováno. To však bylo zpochybněno Americkou imunologickou společností (ASRI).

Řada studií prokázala patologický vliv APA, např. IgG-antifosfatidylcholinu (aPC) či IgA-antifosfatidyletanolaminu (aPE), na embryo a trofoblast. IgM antikardiolipin (aCL) injikovaný do myších embryí měl za následek jejich morfologické abnormality a neschopnost implantace. Souvislost mezi přítomností APA a strukturálními abnormitami lidských embryí byla již popsána. IgG či IgM antikardiolipin a IgM antifosfatidylserin (aPS) reagují s lidskými buněčnými liniemi choriokarcinomu a vyvolají poškození trofoblastu. Preimplantačně mohou APA ovlivnit embryo/trofoblast a způsobit tak selhání implantace u IVF-ET cyklů.

Autoři studie zkoumali přítomnost APA ve folikulární tekutině, které by mohly způsobit následné poškození oocytů. Krevní vzorky 44 pacientek s 3 a více neúspěšnými IVF-ET cykly byly vyšetřeny pomocí ELISA metody na přítomnost IgG, IgA, IgM APA. U 29 APA séropozitivních a 15 APA séronegativních pacientek byla při následném IVF-ET pokusu zjišťována přítomnost APA ve folikulární tekutině.

U APA negativních pacientek nebyla prokázána přítomnost APA protilátek ani v jejich folikulární tekutině. U APA pozitivních pacientek (pozitivita IgG a/nebo IgM v séru) byly nalezeny APA protilátky pouze ve třídě IgG i ve folikulární tekutině.

Autoři práce došli k závěru, že přítomnost IgG ve folikulární tekutině a prodloužená doba infertility byly nezávisle spojeny s nižší fertilizací. Výskyt IgG APA protilátek ve folikulární tekutině představuje tedy rizikový faktor pro výsledek IVF-ET cyklu.

(moa)

Zdroj: Matsubayashi H., Sugi T., Arai T., Shida M., Kondo A., Suzuki T., Izumi S., McIntyre J. A.: IgG-antiphospholipid antibodies in follicular fluid of IVF-ET patients are related to low fertilization rate of their oocytes. Am J Reprod Immunol. 2006; 55 (5): 341–348.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#