#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vitamín B6 jako prevence kolorektálního karcinomu

7. 5. 2010

Doktorka Susanna C. Larsson se svými kolegy z Karolinska Institute ve Stockholmu, ve Švédsku zjistila, že vitamín B6 chrání proti nádoru tlustého střeva, a to speciálně u žen, které konzumují alkohol. Výsledky své studie vědci uveřejnili v červnovém čísle 2005 časopisu Gastroenterology.

Autorka studie uvedla, že vitamín B6 hraje klíčovou roli v metylaci a syntéze DNA. Narušení těchto procesů způsobuje vznik kolorektálního karcinomu.

Do studie bylo zahrnuto celkem 61 433 žen ve věku 40 až 76 let, které v anamnéze neměly žádné nádorové onemocnění. Tyto ženy vyplnily dotazník dotazující se na složení stravy. Tento dotazník opět později aktualizovaly. Během 14,7 let bylo ve sledované skupině zjištěno celkem 805 případů kolorektálního karcinomu.

Výsledky studie ukázaly, že příjem vitamínu B6 byl inverzně spojen s výskytem kolorektálního karcinomu. Ve srovnání se ženami s nejnižším příjmem tohoto vitamínu, měly ženy s jeho nejvyšším příjmem o 34% nižší riziko výskytu kolorektálního karcinomu. Tato spojitost byla nejvíce markantní u žen se středním až vyšším příjmem alkoholu.

Vědci uvedli, že tato studie odhalila další ochranný faktor proti rakovině tlustého střeva a konečníku.

Zdroj:

  1. Gastroenterology. June 2005;128:1830-1837


Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#