#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Věk ženy a souvislost s diagnostickými kategoriemi infertility

18. 9. 2009

Rozhodnutí oddálit těhotenství přináší narůstající počet problémů spjatých s věkem. Ze skotské kliniky zabývající se léčbou neplodnosti byla analyzována data celkem 7 172 infertilních párů, u nichž se věk žen pohyboval mezi 20 a 50 lety.

Rozhodnutí oddálit těhotenství přináší narůstající počet problémů spjatých s věkem. Ze skotské kliniky zabývající se léčbou neplodnosti byla analyzována data celkem 7 172 infertilních párů, u nichž se věk žen pohyboval mezi 20 a 50 lety. Cílem zkoumání bylo najít spojitost mezi věkem a příčinami diagnostikované ženské neplodnosti.

Více než čtvrtina žen (26,9 %) byla ve věku přes 35 let a u poloviny z celkového počtu byla diagnostikována primární infertilita (51,4 %).

Výsledky ukazují následující celkový výskyt rozdílných příčin neplodnosti: ovulační dysfunkce byla zaznamenána u 20,3 % žen, tubární faktor u 19,5 % žen a endometrióza u 4,1 % žen. Mužský faktor byl příčinou neplodnosti u 34,4 % a ve 22,4 % nebyla příčina zjištěna, tudíž je považována za idiopatickou neplodnost. U 174 žen byla zjištěna více než jedna diagnóza infertility.

Diagnóza ovulační dysfunkce byla určena u žen starších 35 let méně často než u žen mladších 35 let (11,4 % oproti 23,6 %). Endometrióza byla naproti tomu zjištěna u starších žen častěji než u žen mladších (4,5 % oproti 3,1 %). Tubární faktor byl určen jako primární příčina neplodnosti ve větším počtu u žen nad 35 let věku než u žen mladších 35 let (24,8 % oproti 17,6 %). Ženy starší než 35 let měly také pravděpodobnější výskyt idiopatické infertility v porovnání se ženami mladšími (26,6 % oproti 21,0 %). Z uvedeného vyplývá, že příčiny infertility u žen starších 35 let jsou rozdílné než u žen mladších 35 let.

Pravděpodobnost idiopatické a tubární infertility je až 2× vyšší u žen starších 35 let v porovnání se ženami ve věku méně než 30 let. Také doba trvání infertility byla u těchto žen delší. Tyto ženy s pravidelným menstruačním cyklem a přítomnou ovulací mohou trpět sníženou plodností a zhoršenou kvalitou oocytů. Za předpokládanou příčinu idiopatické neplodnosti je považována redukce ovariální rezervy, pro jejíž bližší určení v současnosti neexistuje žádná ideální vyšetřovací metoda. Další možnou příčinou může být také vysoká hodnota indexu tělesné hmotnosti (BMI), která má tendenci se zvyšovat s věkem, snížená frekvence pohlavních styků a další faktory životního stylu, jako například kouření a stres.

Každopádně ženy ve věku 35 let a více by měly být považované za pacientky v pokročilém reproduktivním věku a jako takové by měly být odeslány k rychlejšímu zahájení vyšetřování a aktivnímu postupu.

(skl)

Zdroj: Human Reproduction. 2008; 23 (3): 538–542.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#