#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Užití rekombinantního lidského laktoferinu v prevenci předčasného porodu

20. 9. 2008

Předčasný porod může být vyvolán infekcí a působením zánětlivých mediátorů.

Předčasný porod může být vyvolán infekcí a působením zánětlivých mediátorů. Nejčastějšími záněty u žen, které mohou vést k předčasnému porodu, jsou bakteriální vaginóza, cervicitis nebo chorioamnionitis. Důležitou úlohu v patogenezi hraje bakteriální endotoxin lipopolysacharid (LPS).

Některé zdroje uvádějí, že dilatace a měknutí děložního čípku jsou do jisté míry zánětlivou reakcí, která vede ke zvýšené produkci prostaglandinů, předčasné děložní aktivitě a poté i k předčasnému porodu. Cytokiny indukují tvorbu metaloproteináz, glykosaminoglykanů a kolagenáz, které podporují změny na děložním hrdle vedoucí k předčasnému porodu. Ovlivnění zánětu tedy může být primární prevencí předčasného porodu.

Japonští vědci studovali, zda může lidský rekombinantní laktoferin sloužit jako supresor předčasného porodu. Provedli pokusy na králičích modelech, u kterých byl předčasný porod vyvolán aplikací bakteriálního lipopolysacharidu. Laktoferin je železo vázající glykoprotein, který je detekovatelný v slzách, slinách, vaginálním sekretu nebo amniální tekutině.

Kromě toho hraje důležitou úlohu v boji organismu proti mikrobiálním agens. Laktoferin inhibuje produkci TNF-α, IL-1, IL-6 a IL-8 v monocytech, a tím snižuje tvorbu prozánětlivých cytokinů. Reguluje funkci lymfocytů, aktivaci NK (natural killer) buněk a moduluje imunitní systém. Podání rekombinantního lidského laktoferinu v experimentu na zvířecím modelu prodloužilo délku gestace na úroveň kontrolní kohorty. Po aplikaci došlo také ke snížení plasmatických hladin TNF-α.

Studie vysvětluje, že vaginální podávání rekombinantního lidského laktoferinu může zabránit hrozícímu předčasnému porodu, který je vyvolán působením LPS. Potlačení produkce cytokinů je považováno za prevenci předčasného porodu. Pro další zhodnocení účinku léčby je nutné ověřit výsledky těchto in vivo experimentů v klinické aplikaci.

(nes)

Zdroj: Yakuwa K, Otsuki K. Recombinant human lactoferrin has a potential to suppresses uterine cervical ripening in preterm delivery in animal model. Arch Gynecol Obstet 2007 May;275(5).



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#