#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Umělé oplodnění v ČR

30. 12. 2007

Legislativa v ČR definuje asistovanou reprodukci jako postupy a metody, při kterých dochází k manipulaci se zárodečnými buňkami nebo s embryi včetně jejich uchování, a to za účelem léčby neplodnosti ženy nebo muže.

Legislativa v ČR definuje asistovanou reprodukci jako postupy a metody, při kterých dochází k manipulaci se zárodečnými buňkami nebo s embryi včetně jejich uchování, a to za účelem léčby neplodnosti ženy nebo muže. Novela zákona č. 20/1966 Sb. o péči a zdraví lidu tak přispěla k dlouho očekávané právní úpravě metod asistované reprodukce. Zákon č. 227/2006 Sb. se zabývá výzkumem na lidských embryonálních kmenových buňkách a souvisejících činnostech.

Tento zákon je rozdělen celkem do osmi částí. V první je samotné znění zákona o výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách. Další části tvoří novely stávajících zákonů. Jde o změny v zákoně o péči a zdraví lidu, trestního zákona nebo zákona o rodině.

Výzkum lze provádět pouze se souhlasem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a lze jej uskutečňovat jedině na pracovištích k tomu určených. Linie buněk musí být získány z nadbytečných lidských embryí z center asistované reprodukce z ČR nebo lze využít dovezené buňky, pokud byl jejich odběr v souladu s předpisy ČR. Žena a muž, od nichž bylo embryo získáno, musí dát k zákroku písemný souhlas. Navíc se k výzkumným účelům smí použít jen embrya, která nejsou starší než 7 dní. Během výzkumu je naprostý zákaz manipulací, které by vedly k vytvoření nového jedince (reprodukční klonování).

Ministerstvo je ze zákona oprávněno provádět kontroly na výzkumných pracovištích, zejména kontrolu dodržování podmínek využívání embryí na získání lidských embryonálních kmenových buněk a prevenci nepovoleného výzkumu. Dále se ověřuje, zda byl získán souhlas dárců nebo zda nedošlo k dovozu či vývozu v rozporu se zákonem.

Nakládání s embryi a kmenovými buňkami zůstává velmi diskutovanou oblastí po celém světě. Jde o otázky jak právní, tak etické. Tento zákon alespoň vyplnil mezeru v právním řádu ČR a pevně stanovil podmínky výzkumu a také ochranu práv pacientů.

(nes)

Zdroj: Zákon č. 227/2006 Sb.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#