#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úloha fekálního kalprotektinu v predikci relapsu Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy

30. 7. 2010

Kalprotektin je leukocytární protein, který se uvolňuje z leukocytů po jejich aktivaci. Obsah kalprotektinu ve stolici tedy koreluje s množstvím leukocytů vyloučených do střevního lumen. Vyšetření fekálního kalprotektinu je neinvazivní a jednoduchou diagnostickou metodou, která slouží k odlišení funkčních a organických poruch gastrointestinálního traktu.

Kalprotektin je leukocytární protein, který se uvolňuje z leukocytů po jejich aktivaci. Obsah kalprotektinu ve stolici tedy koreluje s množstvím leukocytů vyloučených do střevního lumen. Vyšetření fekálního kalprotektinu je neinvazivní a jednoduchou diagnostickou metodou, která slouží k odlišení funkčních a organických poruch gastrointestinálního traktu. Jeho úlohou při predikci relapsu nespecifického střevního zánětu se zabývala nedávno publikovaná práce španělských gastroenterologů.

Jednalo se o prospektivní studii, do které bylo zahrnuto 135 pacientů s nespecifickým střevním zánětem v klinické remisi po dobu nejméně 3 měsíců. U všech pacientů byla do 24 hodin po první návštěvě stanovena koncentrace kalprotektinu ve vzorku stolice. Pacienti pak byli následně sledováni po dobu jednoho roku.

Vyšetřovanou skupinu tvořilo 66 pacientů s Crohnovou nemocí (CD) a 69 pacientů s ulcerózní kolitidou (UC). U 39 pacientů (30 %) došlo k relapsu onemocnění. Koncentrace fekálního kalprotektinu byla vyšší u pacientů s relapsem než u těch, kteří zůstali v remisi (444 μg/g oproti 112 μg/g, p < 0,01).

Pacienti s CD a koncentrací kalprotektinu vyšší než 200 μg/g relabovali čtyřikrát častěji než pacienti s nižší koncentrací. U pacientů s UC byla koncentrace kalprotektinu vyšší než 120 μg/g spojena s šestinásobně vyšším rizikem vzplanutí onemocnění. Prediktivní hodnota byla podobná u UC a CD s postižením kolon. V této skupině predikovala koncentrace kalprotektinu vyšší než 120 μg/g riziko recidivy se senzitivitou 80 % a specificitou 60 %. Možnost predikce relapsu byla nižší u pacientů s postižením ilea.

Fekální kalprotektin může být užitečným markerem pro predikci relapsu u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Jeho prediktivní hodnota je větší u pacientů s UC a pacientů s kolickou formou CD než u CD s postižením ilea.

(mik)

Zdroj:

  1. Journal of Crohn’s and Colitis, Volume 4, Issue 2, June 2010, 144–152.


Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#