#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úloha AMH v ženské reprodukci

7. 6. 2008

Stanovení hladiny antimülleriánského hormonu (AMH) může být nápomocné v hodnocení množství folikulů v ovariu a stanovování nástupu menopauzy u žen. AMH je velmi specifickým markerem ovariální rezervy, neboť je produkován buňkami nezralého rostoucího folikulu.

Stanovení hladiny antimülleriánského hormonu (AMH) může být nápomocné v hodnocení množství folikulů v ovariu a stanovování nástupu menopauzy u žen. AMH je velmi specifickým markerem ovariální rezervy, neboť je produkován buňkami nezralého rostoucího folikulu. Vyčerpání folikulů v ovariu odpovídá sníženým hladinám AMH v séru, které lze snadno detekovat.

Antimülleriánský hormon (AMH) je glykoprotein, patřící do rodiny transformujících růstových faktorů (TGF-β). Je to látka produkovaná výhradně gonádami. U žen se v období od narození do menopauzy podílí na regulaci růstu a vývoje folikulů. V ovariu je tvořen granulózovými buňkami v časném období vývoje folikulu. Zdá se, že hormon je schopný potlačovat přeměnu primordiálních folikulů do primárních folikulů, a také blokovat růst folikulů pod vlivem FSH.

Nejvyšších hladin dosahuje AMH ve stadiu preantrálních a malých antrálních folikulů. Během vývoje a zrání folikulu se množství hormonu postupně zmenšuje. Jakmile folikul zaniká, ztrácí se také exprese AMH. Pokud by AMH během folikulogeneze zcela chyběl, docházelo by k neustálé přeměně primordiálních folikulů na zralé a předčasně by se vyčerpalo celkové množství folikulů.

Podle závěru studií, které zkoumaly vliv AMH na funkci vaječníků, je množství AMH vhodným ukazatelem nástupu menopauzy u žen. Hladiny AMH v séru jsou totiž citlivým markerem ovariální rezervy. S věkem klesá hodnota AMH, která koreluje se snižujícím se počtem antrálních folikulů. Dosud bylo možné posuzovat množství funkčních folikulů pouze pomocí ultrasonografického vyšetření. Z pohledu lékaře i pacienta je však vyšetření sérových hodnot AMH poněkud výhodnější.

Hodnocení ovariální rezervy je klíčové i při IVF terapii. AMH může být užitečným pomocníkem například při slabé odpovědi na hormonální stimulaci. V současnosti trpí stále více žen poruchami plodnosti především kvůli odsunování mateřství do pozdějších období svého života. V takovém případě by vyšetření AMH mohlo určit kapacitu ovarií a prognosticky zhodnotit fertilitu v daném čase.

(nes)

Zdroj: Visser JA, de Jong FH. Anti-Müllerian hormone: a new marker for ovarian function. Reproduction 2006;1.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#