#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost imunosupresiv v terapii IBD

10. 6. 2011

Data týkající se účinnosti analogů thiopurinů [azathioprinu, (AZA) a 6-mercaptopurinu (6-MP)], metotrexátu (MTX) a cyklosporinu v terapii zánětlivých střevních onemocnění (IBD) jsou kontroverzní. V dubnovém čísle časopisu American Journal of Gastroenterology byl publikován systematický přehled literatury dokladující účinnost imunosupresivní terapie.

Data týkající se účinnosti analogů thiopurinů [azathioprinu, (AZA) a 6-mercaptopurinu (6-MP)], metotrexátu (MTX) a cyklosporinu v terapii zánětlivých střevních onemocnění (IBD) jsou kontroverzní. V dubnovém čísle časopisu American Journal of Gastroenterology byl publikován systematický přehled literatury dokladující účinnost imunosupresivní terapie při rychlém navození remise a v prevenci relapsu u ulcerózní kolitidy (UC) i Crohnovy nemoci (CD).

Analyzovány byly studie provedené u dospělých pacientů s IBD, kteří užívali imunosupresivní léčbu (ve srovnání s placebem) po dobu alespoň 14 dnů až 17 týdnů v případě aktivní nemoci nebo po dobu nejméně 6 měsíců bezpříznakového období. Primárním výstupem studie pak bylo dosažení remise nebo relaps onemocnění.

Údaje týkající se účinnosti MTX a cyklosporinu v terapii IBD jsou značně omezené, nicméně jsou k dispozici data, která podporují užívání intramuskulárně podávaného MTX u CD, avšak ne u UC. Celkem bylo nalezeno pět studií zabývajících se účinností AZA/6-MP u 380 pacientů s aktivní CD, přičemž ale nebyl prokázán významný vliv terapie při rychlém navození remise (RR 0,87). Co se týče bezpříznakového období, přestože dvě studie zahrnující 198 pacientů neprokázaly významný benefit aktivní léčby v prevenci relapsu ve srovnání s placebem (RR 0,64), tři další studie zabývající se vysazením terapie AZA u 163 pacientů prokázaly, že ve srovnání s placebem předchází udržovací terapie AZA relapsu nemoci (RR 0,39).

Také byly k dispozici dvě randomizované placebem kontrolované studie s AZA u 130 pacientů s aktivní UC, které dokladovaly prospěšnost léčby, ta ale nedosáhla statistické významnosti (RR 0,85). U pacientů s UC v bezpříznakovém období prokázaly tři studie zahrnující 127 pacientů statisticky významný benefit AZA v prevenci relapsu (RR 0,6).

Většina důkazů týkajících se terapie AZA/6-MP nepotvrdila signifikantní benefit při rychlém navození remise u aktivní CD a UC. Analogy thiopurinů však mají nepochybně význam v prevenci relapsu u pacientů v remisi. Nicméně dat zabývajících se efektem imunosupresivní terapie u IBD je pořád málo a jsou zapotřebí další studie.

(mik)

Zdroj: Khan K. J. et al.: Efficacy of Immunosuppressive Therapy for Inflammatory Bowel Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Am J Gastroenterol. 2011 Apr; 106 (4): 630–42; doi: 10.1038/ajg.2011.64



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#