#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinky hormonální terapie na kognitivní funkce a psychiku

30. 6. 2014

Článek v časopise Fertility and Sterility reaguje na výsledky studie Women’s Health Initiative (WHI), které naznačují, že hormonální terapie estrogeny ovlivňuje duševní zdraví žen v průběhu menopauzy.

Estrogen je komplexní pohlavní hormon s receptory rozmístěnými v mozku i periferii, kromě jiných účinků je jeho působením kontrolována i nálada a vědomí. Pojem estrogen zahrnuje tři různé látky: estradiol (E2), estrion (E1) a estriol (E3). Estradiol, nejsilnější z této trojice, je dominantní hlavně v období před menopauzou, zatímco estrion převládá po menopauze. Během těhotenství je placentou produkován převážně estriol. Zatímco před menopauzou jsou E2 i E1 produkovány vaječníky a volně se mezi sebou mění (E2 se metabolizuje na E1 a naopak), po menopauze je E2 tvořen aromatizací E1 a androstendionu z tukové tkáně. Množství volně cirkulujícího E2 klesá na 10 % původních hodnot, a poměr E2 a E1 se tak během menopauzy markantně mění.

Vliv estrogenů na kognitivní i emocionální zdraví je značný. Zvyšují hladinu antioxidantů, snižují počet volných radikálů a omezují oxidativní poškození mitochondriální DNA. Navíc regulují glukózový a oxidační metabolismus i mitochondriální funkce a podporují tvorbu ATP. Omezení těchto pochodů vede typicky k neurodegenerativním chorobám (např. Alzheimerova choroba). Estrogeny interagují s neurotransmitery a ovlivňují náladu přes serotoninergní systém. U zvířat vedou vysoké hladiny estrogenů po odstranění ovarií i ke zlepšení paměti.

Vztah mezi estrogeny, kognitivními funkcemi a psychikou je komplexní a hormonální terapií se zatím nepodařilo vytvořit prostředí, které by se vyrovnalo dynamičnosti premenopauzálních interakcí estrogenů a jejich cílových orgánů. Přes negativní výsledky některých studií, které ale často závisí na metodologii, existují důkazy, že hormonální terapie, především transdermální podání E2, má na kognitivní funkce a psychiku pozitivní účinek. V budoucnosti by se studie měly metodologicky sjednotit, aby bylo možné dopady hormonální terapie na psychiku objektivně zhodnotit. Potenciál estrogenů je velký nejen v účincích na psychiku, ale také v prevenci některých neurodegenerativních onemocnění.

(jez)

Zdroj: Fischer B., Gleason C. Effects of hormone therapy on cognition and mood, Fertility and Sterility® Vol. 101, No. 4, April 2014 0015–0282.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#