#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Transfer zmraženého embrya zlepšuje výsledky IVF

10. 1. 2013

Z výsledků metaanalýzy vyplývá, že transferem zmraženého embrya při IVF se zvyšuje šance na pokračující těhotenství v porovnání s transferem čerstvého embrya.

Z výsledků metaanalýzy vyplývá, že transferem zmraženého embrya při IVF se zvyšuje šance na pokračující těhotenství v porovnání s transferem čerstvého embrya. Hlavní vliv přitom má rozdílná příprava endometria na implantaci. Při transferu zmraženého embrya je možné lépe připravit děložní sliznici podáním hormonů estradiolu a progesteronu. Vývoj endometria je tak lépe řízený než při transferu čerstvého embrya, kdy se k přípravě sliznice využívá kontrolovaná ovariální hyperstimulace (COH) s gonadotropiny.

Tým lékařů z univerzity v Barceloně srovnával data o technikách asistované reprodukce (ART) ze tří randomizovaných kontrolovaných studií zahrnujících 633 cyklů asistované reprodukce. Výsledky analýzy ukazují, že zavedení zmraženého embrya zvyšuje šanci na pokračující těhotenství o 32 % a šanci na klinické těhotenství o 31 % oproti transferům čerstvého embrya. Proto se ukazuje jako výhodné životaschopná embrya zmrazit a uschovat pro pozdější využití.

Příznivé výsledky při použití zmražených embryí jsou přisuzovány negativnímu vlivu ovariální hyperstimulace na receptivitu děložní sliznice. K těmto závěrům se přiklání i dr. Georg Griesinger z univerzity v Luebecku, autor publikací o IVF. Podle něj mají zvýšenou šanci na těhotenství embrya transferovaná v normálním cyklu spíše než ta transferovaná do endometria upraveného ovariální stimulací. Nicméně dodává, že zatím jsou k dispozici pouze tři studie na toto téma a je známo více pro i proti obou metod transferů.

Před vyvozením důsledků studie pro každodenní praxi je nutné toto téma hlouběji prostudovat.

(jez)

Zdroj: Checa M. A. Fresh embryo transfer versus frozen embryo transfer in in vitro fertilization cycles: a systematic review and meta-analysis. Fertility and Sterility 2012 Oct 04, doi: 10.1016/j.fertnstert.2012.09.003



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#