#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Souvislost mezi juvenilní idiopatickou artritidou a zánětlivými střevními onemocněními

20. 9. 2010

Juvenilní idiopatická artritida i zánětlivá střevní onemocnění jsou autoimunitní onemocnění, která se často vyskytují spolu. Jak ve své studii zkoumali dětští lékaři z pařížské Université Paris-Descartes, u některých pacientů léčených s JIA se právě IBD vyvinuly.

Juvenilní idiopatická artritida i zánětlivá střevní onemocnění jsou autoimunitní onemocnění, která se často vyskytují spolu. Jak ve své studii zkoumali dětští lékaři z pařížské Université Paris-Descartes, u některých pacientů léčených s JIA se právě IBD vyvinuly. Své výsledky pak publikovali v odborném medicínském periodiku Rheumatology (Oxford).

Za všechno můžou protilátky

Jak juvenilní idiopatická artritida, tak i zánětlivá střevní onemocnění jsou autoimunitními chorobami. Ty mají negativní vlastnost v tom, že při onemocnění jednou autoimunitní chorobou se rapidně zvyšuje šance, že se autoimunitní zánět přesune i na jiné orgány. Lékaři z oddělení dětské nefrologie Hôpital Necker Enfants Malades a Assistance Publique-Hôpitaux de Paris spadající pod Université Paris-Descartes se ve své studii pokusili objasnit, jak se juvenilní idiopatická artritida podepíše na případném vzniku střevních zánětů.

Do studie bylo zařazeno celkem osm malých pacientů, kteří byli před svým 18. rokem léčeni pro JIA pomocí anti-TNF terapie. Doba léčby se pohybovala od 11 do 78 měsíců před nástupem příznaků střevních zánětlivých onemocnění. U všech pacientů byla provedena biopsie střevní tkáně a všechny vzorky byly posuzovány stejným patologem, aby se předešlo případným neshodám.

JIA a IBD spolu souvisí

Z osmi sledovaných pacientů jich šest trpělo bolestí břicha, čtyři průjmem a čtyři nechutenstvím. U třech pacientů se dokonce vyvinul anální absces a u jednoho i vředy v ústní dutině. Po patologickém rozboru tkání byla u pěti pacientů diagnostikována a potvrzena Crohnova choroba a u zbývajících třech zatím nespecifikované zánětlivé střevní onemocnění. Čtyři malí pacienti dokonce trpěli těžkou pankolitidou.

U všech pacientů proto byla vysazena původní anti-TNF terapie a u šesti z nich byla zahájena léčba IBD. Jako lék první volby byl použit infliximab. U všech léčených pacientů pak došlo k částečnému zlepšení jejich stavu.

Jak ale lékaři varují, u všech pacientů léčebných pro JIA pomocí anti-TNF-alfa preparátů je třeba sledovat i jejich zdravotní stav, co se týče střevních zánětů. Z výsledků studie totiž vyplynulo podezření, že tato terapie u pacientů s JIA zvyšuje riziko vzniku zánětlivých střevních onemocnění. Malý počet subjektů ve studii však znamená, že tento poznatek není možné považovat za potvrzený. K tomu by bylo potřeba uspořádat další a mnohem větší studie.

(kam)

Zdroj:

  1. Dallocchio A. et al.: Occurrence of inflammatory bowel disease during treatment of juvenile idiopathic arthritis with etanercept: a French retrospective study. Rheumatology 2010; 49 (9): 1694–8.


Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#